Share
Bacalaureat 2025: Tot ce trebuie să știi despre probele scrise din sesiunea iunie

Bacalaureat 2025: Tot ce trebuie să știi despre probele scrise din sesiunea iunie

Începând de mâine, în perioada 10 – 16 iunie 2025, se vor desfășura  probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie, în 447 de centre de examen din întreaga țară. Potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Educației, sunt așteptați să participe aproximativ 108.200 de candidați, dintre care peste 94.400 provin din promoția curentă, iar aproape 13.800 din promoțiile anterioare.

Programul probelor

– Toate probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până cel târziu la ora 8:30, pe baza unui act de identitate valid.

– Timpul de lucru este de 3 ore, cronometrat din momentul în care s-a finalizat distribuirea subiectelor.

– Candidații cu cerințe speciale (deficiențe de vedere, de auz sau tulburări de neurodezvoltare) pot beneficia de prelungirea timpului de lucru cu maximum două ore, dacă solicitarea a fost aprobată de comisiile județene.

Pentru a elimina orice suspiciune de fraudă, autoritățile au impus reguli clare:

– Se scrie doar cu cerneală/pastă albastră, iar schemele sau desenele se realizează cu creion negru.

– La Matematică și Geografie sunt permise doar instrumentele de desen.

– Se folosește doar hârtia distribuită în sală de către supraveghetori.

– Este interzis accesul cu ghiozdane, poșete, telefoane mobile, ceasuri inteligente, stick-uri, manuale, notițe sau orice alt mijloc de comunicare și stocare a informației.

– Este interzisă comunicarea între candidați și schimbul de materiale.

Orice abatere de la aceste reguli duce la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la următoarele două sesiuni.

Toate sălile de examen sunt monitorizate audio-video. În conformitate cu Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), numele și prenumele candidaților sunt înlocuite cu coduri unice, ce le sunt înmânate la prima probă, pe bază de semnătură.

Depunerea contestațiilor

– Candidații pot solicita vizualizarea lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale. Minorii trebuie să fie însoțiți de un părinte sau reprezentant legal.

– Vizualizarea lucrării nu este obligatorie pentru a depune contestație și nici nu implică automat depunerea acesteia.

– Pentru a contesta o notă, candidatul trebuie să completeze o declarație-tip, prin care își exprimă acordul că nota finală poate fi mai mică sau mai mare decât cea inițială.

Comunicarea rezultatelor

– Rezultatele sunt afișate anonimizat, atât fizic, la avizierul unității de învățământ, cât și online, pe site-ul bacalaureat.edu.ro și pe paginile inspectoratelor școlare, unde rămân disponibile timp de 2 ani.

– Listele cuprind: codul candidatului, unitatea de proveniență, județul, forma de învățământ, specializarea, notele obținute, media și mențiuni precum „reușit”, „respins”, „neprezentat” sau „eliminat din examen”.

Condiții de promovare

Un candidat este declarat promovat la examenul de Bacalaureat dacă îndeplinește toate următoarele condiții:

– A susținut toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

– A obținut cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă.

– Are o medie generală de minimum 6 la probele scrise.

Pentru întrebări sau sesizarea eventualelor nereguli, Ministerul Educației pune la dispoziția publicului linia gratuită TELVERDE 0800 801 100, care funcționează între orele 8:00 – 16:00, cu excepția zilei de vineri, 13 iunie (program 8:00 – 14:00).

Evaluarea lucrărilor scrise se face prin platforma de evaluare digitalizată, asigurând trasabilitate, acuratețe și transparență în procesul de corectare. În fiecare zi de examen, Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare publică subiectele și baremele de corectare pe site-ul oficial, la ora 15:00.

Mult succes tuturor candidaților!

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu