Share
Iarnă autentică de aprilie în tot Maramureșul: Strat semnificativ de zăpadă, ninsori însemnate cantitativ! Coduri portocaliu și galben, în vigoare!

Iarnă autentică de aprilie în tot Maramureșul: Strat semnificativ de zăpadă, ninsori însemnate cantitativ! Coduri portocaliu și galben, în vigoare!

Iarnă autentică de aprilie în tot Maramureșul: Strat semnificativ de zăpadă, ninsori însemnate cantitativ! Coduri portocaliu și galben, în vigoare!

Ziua de joi a venit cu vreme autentică de iarnă, în prima decadă a lunii aprilie. Ne-am obișnuit ca în cei mai recenți ani să avem astfel de episoade de iarnă, înțepate de primăvară. Ele sunt normale. Ce este anormal este că acest episod pare a fi mai serios decât în plină iarnă.

Intervențiile drumarilor

A nins slab in cursul noptii in zona montana. In zonele joase precipitatiile au fost mixte Carosabilul sectoarelor de drumuri nationale este curat si umed, cu exceptia DN18, in Pasul Gutai, intre km25 si km35 respectiv in Pasul Prislop, unde intre km156 si km181 se gaseste pe partea carosabila un strat de zapada framantata cu grosimea de pana la 1 cm. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu opt utilaje si au imprastiat 43 tone de material antiderapant pe DN18 si DN19.

Stratul zăpezii

Cerul este acoperit. Cad precipitatii mixte (lapovita si ninsoare) in zonele joase. Ninge in zonele de deal si de munte. Vizibilitatea in trafic este redusa, sub 100 de metri, pe DN18, in Pasul Prislop, intre km165 si km1175. Ceata este prezenta si in zonele joase. Vantul sufla in zona inalta de munte cu 50 km/h. Se actionează cu utilaje si material antiderapant. Debitele si nivelurile cursurilor de apa au fost in scadere. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta. Stratul de zapada masura pana la 85 cm la statia meteo Iezer, 6 cm in Baia Borsa, 3 cm in Poiana Borsa si Leordina, 2 cm la Sighetu Marmației, pe Valea Vaserului si la Sacel, 1 cm la Valea Viseului si Mara. Temperatura aerului inregistreaza urmatoarele valori: -7 grade la statia meteo Iezer, -4 grade in Pasul Prislop, -3 grade in Pasul Gutai, -2 grade la Ocna Sugatag, -1 grad la Sighetu Marmatiei, Borsa si Cavnic, 0 grade in Baia Mare si Baia Sprie. Sectoarele de drumuri judetene au partea carosabila curata si umeda. Minima nopții este -9 grade la stația meteo Iezer.

Foarte frig

Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros. Temporar se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ninsoare si local se va depune strat nou de zapada mai consistent in zona de munte. Izolat cantitatile de apa vor depasi 10…15 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari locale ziua, cu viteze la rafala de 45…55 km/h, iar in zona montana cu peste 70 km/h viscolind ninsoarea si determinand scaderea vizibilitatii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 1-2-3-4 grade, iar cele minime intre -4, -3, -2, -1 grade.

CJSU recomanda conducatorilor auto sa conduca preventiv, sa isi adapteze viteza la conditiile de trafic si cele meteorologice, sa pastreze o distanta de siguranta fata de ceilalti participanti la trafic, sa evite depasirile si sa aiba vehiculele echipate corespunzator cu anvelope de iarna.

Atenționările specialiștilor

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat atenționarea de specialitate, așa cum anticipasem încă de ieri. Avem un cod galben valabil în intervalul 6 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 12. Fenomene vizate: predominant ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei. În intervalul menţionat, în nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10…15 l/mp. În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei. Notă: Intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în sudul Olteniei. Avem și un cod portocaliu valabil în intervalul 6 aprilie, ora 10 – 06 aprilie, ora 22. Fenomene vizate: ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă. Zone afectate:județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș. În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

ACTUALIZARE A CJSU MARAMUREȘ AMIAZĂ – Actualizare practicabilitate sectoare drumuri nationale:
DN1C și E58, Baia Mare, carosabil curat si umed. Nu s-a actionat cu material antiderapant, s-au efectuat doar patrulari. Cer acoperit, ninge pe ambele sectoare de drumuri nationale;
DN18, Pasul Gutai, pe carosabil se gaseste un strat de zapada framantata care masoara pana la 1 cm. S-a actionat cu patru utilaje si s-au imprastiat 36 tone de material antiderapant. Cer acoperit, ninge. Vizibilitatea in trafic este buna. Vantul prezinta intensificari temporare.
DN18 si DN19 (Sighetu Marmatiei), carosabil curat si umed. S/a intervemit cu doua utilaje si s-au imprastiat sapte tone de material antiderapant. Cer acoperit ninge slab pe ambele sectoare de drumuri nationale. Vizibilitatea in trafic este buna.
DN18, Dealul Hera-Petrova, carosabil curat si umed. S-a intervenit cu un utilaj si s-au raspandit patru tone de material antiderapant. Cer acoperit, fara precipitatii. Vizibilitatea in trafic este buna.
DN18 si DN17C –Viseu de Sus, carosabil curat si umed. S-a actionat cu un utilaj si s-au imprastiat trei tone de material antiderapant. Cer acoperit, fulguieste pe DN18. Vizibilitatea in trafic este buna.
DN18 – Pasul Prislop, carosabil acoperit cu un strat de zapada framantata care masoara pana la 1 cm. S-a actionat cu cinci utilaje si s-au raspandit 17 tone de material antiderapoant. Cer acoperit, ninge pe drumul national. Vantul prezinta intensificari temporare cu viteze de pana la 30 km/h. Vizibilitatea in trafic este buna.
DN18B, Targu Lapus, carosabil acoperit cu un strat de zapada framantata care masora pana la 1 cm. S-a actionat cu doua utilaje si s-au raspandit 28 tone de material antiderapant. Cer acoperit, ninge slab. Vizibilitatea in trafic este buna.

ACTUALIZARE A CJSU MARAMUREȘ DUPĂ-AMIAZĂ – Actualizare practicabilitate sectoare drumuri nationale:
DN1C și E58, Baia Mare, carosabil curat si umed. S-a intervenit cu un utilaj si s-au raspandit patru tone de material antiderapant. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat.
DN18, Pasul Gutai, carosabil curat si umed. Nu s-a actionat cu material antiderapant, s-au efectuat doar patrulari. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat.
DN18 si DN19 (Sighetu Marmatiei), carosabil curat si umed. Nu s-a actionat cu material antiderapant, s-au efectuat doar patrulari. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat.
DN18, Dealul Hera-Petrova, carosabil curat si umed. Nu s-a actionat cu material antiderapant, s-au efectuat doar patrulari. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat.
DN18 si DN17C –Viseu de Sus, carosabil curat si umed. Nu s-a actionat cu material antiderapant, s-au efectuat doar patrulari. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat.
DN18 – Pasul Prislop, carosabil curat si umed. S-a actionat cu un utilaj si s-au raspandit doua tone de material antiderapoant. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat. Se lucreaza cu utilaje pentru largirea drumului in pasul montan.
DN18B, Targu Lapus, carosabil curat si umed S-a actionat cu un utilaj si s-au raspandit doua tone de material antiderapant. Cer acoperit, vizibilitate buna in trafic, vant slab, la moderat.

C.Ț.

Foto deschidere – Hărnicești / Marius Voinaghi / 5 aprilie 2023

Galerie foto – DirectMM / Cititorii DirectMM / Sorin Hotea / Dorel Câmpan / Cristi Ceteraș / CJSU Maramureș / 6 aprilie 2023


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu