Share
Frumuseți unicat din natură: Avem o arie protejată maramureșeană care este o adevărată minunăție! Coloristica este de la izvorul carstic din munți!

Frumuseți unicat din natură: Avem o arie protejată maramureșeană care este o adevărată minunăție! Coloristica este de la izvorul carstic din munți!

Frumuseți unicat din natură: Avem o arie protejată maramureșeană care este o adevărată minunăție! Coloristica este de la izvorul carstic din munți!

Astăzi vom vorbi despre Izvorul Albastru al Izei, un obiectiv turistic fermecător aflat pe raza județului Maramureș. Explicațiile sunt oferite de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

„Râul Iza izvorăște din subteranul vârfului Măgura situat în Munții Rodnei. Locul reprezintă o rezervație naturală deosebită „Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”. Denumirea de Izvorul Albastru provine de la nuanța verzui-albăstruie a izvorului carstic, care iese la suprafață dintr-un izbuc considerat izvorul Izei.

Izvor carstic din munți

Această arie protejată face parte din Parcul Național Munții Rodnei și se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare, cuprinzând peșteri, stâncării și canioane. După ce străbate zona montană înaltă, Iza are o scurgere domoală, formând o luncă tot mai extinsă până se varsă în Tisa, imediat în aval de Sighetu Marmației. Afluenții săi mai importanți sunt cei din stânga: Mara unită cu Cosăul, Boicu, Botiza și Slătioara.

Principalul afluent de dreapta este pârâul Rona. Suprafața bazinului hidrografic al Izei însumează 1293 km² pe o lungime de 80 km. Dacă doriți să faceți o drumeție, vă oferim un pont de la cunoscătorii locului. Cu toate că se află pe teritoriul administrativ al comunei Săcel, cel mai accesibil traseu pornește din localitatea Moisei, străbătând o zonă cu văi și coline de o frumusețe rară”, arată reprezentanții ABAST despre acest loc absolut minunat și fermecător!

De precizat este și că aria se află în partea estică a Munților Rodnei (parte din gruparea nordică a Carpaților Orientali), pe versantul sudic al Muntelui Măgura, în extremitatea sud estică a județului Maramureș.

Arie protejată din Rodnei

Aria protejată este una de interes național care corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt). Mai precis, rezervația naturală (înființată în anul 1977) declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o suprafață de 100 hectare și este înclusă în Parcul Național Munții Rodnei. Aria naturală reprezintă o zonă montană (doline, văii, canioane, stâncării, peșteri) unde la intrare în Peștera Izvorul Albastru al Izei, apele pârâului Măgurii intră în subteranul Vârfului Măgurii, străpungând stâncăriile (printr-un canion și formând mici cascade), fenomene carstice impresionante dezvoltate în calcare eocene atribuite perioadei de mijloc a paleogenului. Denumirea acestei arii protejate geologice și peisagistice provine de la nuanța verzui-albăstruie a izvorului carstic, unul din afluenții de obârșie ai râului Iza.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu