Share
Frumusețea florei din România: Laleaua pestriță, minunăția din Maramureș, „floarea de șah”, adevărată încântare pentru pasionați! De ce este unică!

Frumusețea florei din România: Laleaua pestriță, minunăția din Maramureș, „floarea de șah”, adevărată încântare pentru pasionați! De ce este unică!

Frumusețea florei din România: Laleaua pestriță, minunăția din Maramureș, „floarea de șah”, adevărată încântare pentru pasionați! De ce este unică!

Flora Maramureșului este fabuloasă! În orice zonă din regiunea noastră se găsesc plante uimitoare care “fură privirea” oricui. Un astfel de exemplu este celebra lalea pestriță sau “floarea de șah”, așa cum este numită! Ea a fost surprinsă în fotografii de neobositul ranger Viorel Coroian.

Laleaua pestriță, fritillaria montană, a înflorit în Cheile Lăpușului. „Floarea de șah”, cum i se mai spune, este ocrotită de lege. Cheile Lăpușului și Pădurea Bavna din Fersig sunt singurele locuri în care poate fi văzută, în Maramureș, această frumusețe! Fritillaria meleagris, denumită popular laleaua pestriță, este o plantă cu flori din familia liliaceelor ce se găsește extinsă în Eurasia. Numele Fritillaria provine din latinescul fritillus având semnificație de „cutie cu zaruri,” posibil referindu-se la împestrițarea petalelor florilor necultivate (în engleză, dice-box), deși această abordare semantică este disputată, conform specialiștilor.

Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriț), prezentându-se în variante multiple de purpuriu sau, uneori de roșu spre purpuriu. Câteodată florile sunt complet albe. Înflorește din martie până în mai, crescând între 15 și 40 de cm în înălțime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori. Crește pe terenuri ierboase, în luncile râurilor până la circa 800 de metri altitudine, conform acelorași specialiști. Laleaua pestriță este o plantă nativă Europei și vestului Asiei, dar în multe locuri, inclusiv în România este specie amenințată cu dispariția în sălbăticie, dar poate fi foarte comună în grădini. În România poate fi admirată în mai multe locuri, așa cum sunt Timiș, Suceava, Bihor și Maramureș. Crește în Fersig, în Pădurea Bavna și în Țara Lăpușului, mai exact în Cheile Lăpușului. Vă invităm să o admirați în fotografiile lui Viorel Coroian, atașate acestui material!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.1 Comentariu în această postare

 1. Lucian Petru Goja

  Fritillaria meleagris e de finanțe și păduri de stejar cu spa freatica supeficisls , cupa florii e mai.mare, vișiniu liliachie și apare în MM SI IN Fersig,Deasupra de Dii și.La Mociri, i Rodina .La Mociri din situl.din.urmade cca 40 50 ha a.msi rămas cca 1 ha ,restul adanat, desecat, arat, cultivat cu porumb, griu, lucerns…Fritillaris.montana are cupa cit 1 degetar ,culoare vișiniu catifelata și impresia de pudrate cu bronz, prefera versanți.arid stâncoși împăduriți insoriti de ex Custura Vimei
  LPGOJA

  *** Dacă primarul din Viile Satu Mare a salvat situl de cca 1,5 ha oferind la schimb proprietarului.un teren la schimb, primăria Arinis nu a făcut NIMIC pt..a salva, parțial măcar, situl La Mociri din Rodina.
  În România grija fata de Natura e o.jegoasa gargara politicianiste!

  Ieri am gust în Rodina, miercuri.laViile Satu.Mare unde erau sute de FrtillRia.meleagris și de acolo.in Rez.Bavna unde erau vreo 4 clasice și 3mutante albe de Fritillaria meleagris. Din siturile din MM bulbii de lalele pestrițe au fost scoși cu ca mzu pt.vinzare sU mutare în grădini unde, habitatul.neadecvst le ucide

  Răspunde

Lasă un comentariu