Share
Front atmosferic cu măzăriche, traversare peste Maramureș!

Front atmosferic cu măzăriche, traversare peste Maramureș!

Front atmosferic cu măzăriche, traversare peste Maramureș!

Un fenomen meteorologic mai puțin obișnuit s-a înregistrat astăzi, 2 aprilie 2023, în județul Maramureș.

Un front atmosferic încărcat cu precipitații a pătruns în areal, pe direcția V-E, dar, surpriză, pe lângă ploaie și fenomene de oraj, adică tunete și fulgere, a adus și… gheață!

Ei bine, această gheață nu este grindină, ci măzăriche! Se poate observa coloratura cerului din imagine! Măzăriche am avut pe raza municipiului Baia Mare, atenție, pe arii locale, dar și în proximitatea aglomerării urbane. În plus, din informațiile noastre, s-a înregistrat fenomenul și în Țara Lăpușului. Fiind un fenomen mai rar întâlnit, este mai greu de detectat pe radarele meteorologice.

Măzărichea este o formă de precipitație solidă care cade sub formă de grăunțe de gheață aproape sferice al căror diametru nu depășește 5 mm. Măzărichea ia naștere prin sublimarea vaporilor de apă în jurul cristalelor de gheață. Există două tipuri de măzăriche, măzăriche tare și măzăriche moale. Cu cât curenții descendenți din norul convectiv sunt mai puternici, cu atât măzărichea este mai tare și mai puțin colțuroasă. Asociată fiind unor sisteme convective, această formă de precipitație este deseori însoțită și de descărcări electrice. Vezi Video AICI!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu