Share
Cerb maiestuos, surprins în apropiere de orașul Baia Sprie

Cerb maiestuos, surprins în apropiere de orașul Baia Sprie

Se spune că este regele munților și că își face apariția doar în anumite perioade ale anului.

Cerbul, căci despre el este vorba, este una din cele mai puternice apariții din pădurile României, iar de curând, un frumos exemplar s-a lăsat fotografiat.

Claudia Oros, angajată a Romsilva, este cea care s-a întâlnit cu cerbul, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Baia Sprie din cadrul Direcției Silvice Maramureș.

Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit, care are loc toamna, şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie, arată specialiștii.

Cerbii sunt o obișnuință în peisajul forestier autohton. De multe ori, în perioadele în care se lasă surprinși, se apropie periculos de habitatul uman. Un frumos exemplar de cerb a fost surprins în anii trecuți chiar în apropiere de DN 18, în Pasul Gutâi. Doar că locațiile exacte în care sunt surprinși trebuie păstrate secrete, tocmai pentru a proteja frumoasele exemplare de braconieri. Cât privește Direcția Silvică Maramureș, trebuie să arătăm că administrează, prin cele 13 ocoale silvice din subordine, peste 194.000 hectare fond forestier din care 137.078 hectare, păduri proprietatea publică a statului. Iar speciile trebuie protejate.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu