Share
Anunț actualizat de specialiști: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de ger este valabilă aproape toată săptămâna! Cod galben în vigoare!

Anunț actualizat de specialiști: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de ger este valabilă aproape toată săptămâna! Cod galben în vigoare!

Anunț actualizat de specialiști: În tot Maramureșul atenționarea meteorologică de ger este valabilă aproape toată săptămâna! Cod galben în vigoare!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat o actualizare a informării în vigoare valabilă în mai multe județe din țara noastră, prelungind-o până sâmbătă inclusiv.

Ca atare, vom avea cod galben valabil în intervalul 8 – 11 februarie. Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, ger persistent. În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi deosebit de rece, mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade. Notă: Nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade. Ca precizare, nu este obligatoriu ca peste tot să avem valori așa mici!

Valorile termice de astăzi

Astăzi vremea va fi rece, dar apropiată de normal, local geroasă în cursul dimineții și noaptea. Cerul va fi de la variabil la mai mult senin. Vântul va sufla în general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9, -7 și -5, -4 grade, doar la amiază, pentru scurt timp vor urca puțin către sau peste pragul de îngheț și la nivel local, iar cele minime vor fi cuprinse între -14, -13 și -9, -7 grade. Izolat, în zonele joase, vor fi condiții de ceață asociată și cu depunere de chiciură. Minima nopții de 7 către 8 februarie, -16 grade la stația meteo Iezer, în Munții Rodnei. La ora dimineții am avut următoarele valori: -13 grade la sta’ia meteo Iezer și Târgu Lăpuș, -12 grade în Pasul Prislop, -11 grade în Pasul Gutâi, -10 grade în Baia Mare, la Sighetu Marmației, Borșa și Baia Sprie, -9 grade la Ocna Șugatag și Cavnic.

Cât este stratul zăpezii

Facem precizarea că atenționarea meteorologică de cod galben de ger este emisă pentru mai multe județe, inclusiv Maramureș, dar asta nu înseamnă că vom avea valori de la -25 la -18 grade în Maramureș, acest lucru fiind posibil doar local în depresiuni sau în aria montană înaltă, la mari altitudini. Dar acesta nu este un fenomen generalizat. Probabilitatea va fi mică să avem -25 grade, dar totuși rămâne posibiă, local și pentru scurt timp. Astăzi, stratul de zăpadă măsura 48 cm la stația meteo Iezer, 33 cm la Cavnic, 29 cm în Pasul Gutâi, 20 cm în Băiuț, 18 cm Groșii Țibleșului și la Firiza, 18 cm în Baia Borșa, 17 cm Poiana Borșa și pe Valea Vaserului și Baia Borșa, 12 cm la Moisei, 6 cm la Târgu Lăpuș, 4 cm la Sighetu Marmației, Baia Mare și Ocna Șugatag. Temperaturile negative au favorizat formarea de gheață la malurile râurilor Tisa, Vișeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Cosău și Suciu. Curg sloiuri de gheață pe râurile Lăpuș și Suciu. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu