Share
Noutăți la polița RCA: reduceri de până la 50%, dar și majorări de până la 180%

Noutăți la polița RCA: reduceri de până la 50%, dar și majorări de până la 180%

Din 12 iulie a.c. a intrat în vigoare a intrat în vigoare Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, lege care aduce o serie de noutăți în domeniu.  Anghel Cirțiu, coordonatorul  agenției Global Assistance Broker din Baia Mare,  ni le relevă pe cele mai importante.

S-a introdus noțiunea de asigurat cu risc ridicat (conducătorii auto care au comis accidente în trafic), pentru care valoarea poliței de asigurare poate fi majorată cu până la 180%. Persoanele încadrate la această categorie se pota adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România  (BAAR) ca să obțină o ofertă de asigurare, iar această entitate le va face o ofertă și le va aloca unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.

Sistemul bonus-malus a fost redus la opt (de la zece) categorii de bonus şi tot atâtea de malus.

Șoferii prudenți pot primi la polițele RCA până la 50% reducere (maximul fiind acordat pentru clasa de bonus 8)

Noile prevederi permit proprietarului care are mai multe maşini să plătească pentru toate RCA la cea mai bună clasă de bonus pe care o deţine.

La suspendarea la cerere a contractului RCA  – pentru situațiile de suspendare a dreptului de circulație a vehiculului sau de imobilizare a acestuia –  proprietarii au obligația să depună la autoritatea emitentă plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm, în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate de asigurați (până acum reglementările erau mai permisive, în sensul că soluționarea putea fi dată în maxim trei luni de la data avizării daunei).

Asigurătorii RCA au obligația de a-și informa asigurații că le expiră contractele de asigurare, cu 30 de zile înainte de termen.

Emiterea și comercializarea de contracte RCA false sau falsificate, precum și folosirea de piese contrafăcute de către service-urile auto constituie infracțiuni pentru care se vor putea aplica pedepse penale.

Tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii nu mai sunt calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci de o societate cu expertiză contractată de ASF și publicate, semestrial, de către aceasta din urmă.

Compensarea directă e redenumită decontare directă și constituie un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, serviciu opțional pentru asigurat, dar care trebuie în mod obligatoriu să fie ofertat de asigurători.

Între asigurat și asigurător se încheie un contract RCA  de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie, încheierea fiind atestată prin polița de asigurare RCA. În cazul polițelor contractate în rate, contractul RCA permite executarea silită a ratelor neachitate.

Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 detaliază mecanismele de implementare a noii legi RCA şi aduce clarificări în ceea ce priveşte o serie de prevederi, printre care se numără:

reglementarea modalității de constatare, evaluare, stabilire și plată a despăgubirilor;

modalitatea de decontare directă;

asigurările RCA aplicabile asiguraților cu risc ridicat;

reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.

„Factorul N”

Reglementările introduc noțiunea de „Factor N” (calculat de BAAR), care are scopul de a determina nivelul până la care clienţii sunt consideraţi cu risc scăzut, mediu sau ridicat.

Exemplu de calcul: Unui tânăr care are un istoric încărcat de daune, ajuns în clasa Malus 8 (cea mai mare), i s-ar putea cere tariful de referinţă cu aplicarea unei sancţiuni de 80%. În cazul lui se aplică pragul de scumpire de 1,36 („factorul N”) şi poliţa ar ajunge să coste 1.136 de lei (tariful de referință de 835,2 x 1,36).

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu