Share
Adio, maestre!

Adio, maestre!

Taragotistul Dumitru Fărcaș s-a stins în noaptea de luni spre marți, la un spital din Cluj. Avea 80 de ani, pe care îi împlinise în luna mai. A murit în urma unui infarct – după cum relatează Agerpres.
Dumitru Fărcaş s-a născut în 12 mai 1938 în Maramureș, în Groşi. A urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Și-a început cariera profesională în 1960, ca instrumentist al Ansamblului Maramureşul din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul Mărţişorul al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca.

De-a lungul vieții a fost distins cu numeroase premii, naționale și internaţionale. De asemenea, a fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. În 7 martie 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, în 12 mai anul acesta, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Ordinul naţional „Serviciu credincios” în grad de cavaler, ca recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii.

Cetățean de onoare al județului Maramureș, Dumitru Fărcaş va fi înmormântat joi, cu onoruri militare, în comuna natală Groşi – conform Mediafax -, iar trupul neînsufleţit al artistului va fi depus într-un cavou construit în spatele casei părinteşti.

A încântat, de-a lungul anilor, cu muzica lui. Acum a plecat, iar taragotul său va tăcea. Adio, maestre Dumitru Fărcaș!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu