Share
Dr. Mariana Covaciu: excesul de expunere la soare duce la îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar la cancer

Dr. Mariana Covaciu: excesul de expunere la soare duce la îmbătrânirea prematură a pielii sau chiar la cancer

Medicii dermatologi atrag atenția că utilizarea cremelor de protecție solară este obligatorie pentru cei care se expun radiațiilor solare, fie că e vorba de cei care stau la plajă și între orele 10.00 și 16.00, fie că ne referim la persoanele care, prin natura meseriei lor, petrec mult timp în soare. ”Expunerea la soare are efecte benefice în ce privește producția vitaminei D, creșterea cantității de endorfine, însă excesul duce la lucruri mai neplăcute. La cei care au stat multă vreme la soare –  nu numai la plajă, ci și în activitatea curentă a celor care au ocupații în aer liber – s-a observat o îmbătrânire prematură a pielii, apariția unor pete etc. Pe lângă acestea, sunt bolile induse de radiațiile ultraviolete: carcinoame, melanoame – a precizat dr. Mariana Covaciu, medic specialist dermatolog la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Arsurile solare din copilărie sunt incriminate în cazurile de apariție a cancerului de piele la vârstă adultă

În ultima vreme s-au constatat tot mai multe cancere de piele.

 

”Este adevărat că, în prezent,  și afecțiunea e mai ușor de diagnosticat, dar trebuie subliniat că și incidența ei a crescut. De aceea, cremele de protecție solară trebuie folosite inclusiv la copii, deoarece arsurile din copilărie sunt incriminate în cazurile de apariție a cancerului de piele la vârsta adultă” – a atras atenția  dr. Mariana Covaciu. La copiii sub 10 ani, se recomandă utilizarea cremelor cu factor de protecție 50+.  Dr.  Covaciu spune că foarte rar pot apărea și efecte adverse datorită produsului în sine, ci mai degrabă datorită excipienților care se adaugă (pentru conservare, miros, prelungirea timpului de remanență etc). Pentru siguranță, se recomandă cremele solare comercializate în farmacii.

 

Tratamentul anumitor afecțiuni nu e compatibil cu expunerea la soare

Medicul specialist atrage atenția asupra faptului că tratamentul  utilizat în anumite afecțiuni exclude expunerea la soare și că, pentru a reduce efectul radiațiilor, în astfel de situații e bine să se utilizeze creme cu fotoprotecție, pentru perioada în care se face deplasarea la  – și de la – serviciu. Medicația precum antibioticele, anticoncepționalele, antidiabeticele, imunosupresoarele și alte produse farmaceutice utilizate în diferite afecțiuni cronice nu sunt compatibile cu expunerea la soare și de aceea e bine ca pacienții să solicite recomadări din partea medicului curant în privința  tratamentul în curs. Mai trebuie știut că nicio cremă nu asigură protecție 100%,  că trebuie evitată expunerea la soare în intervalul orar 10.00-16.00 și că 20 de minute de stat la plajă fără protecție asigură pentru organism necesarul de vitamina D.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu