„Cupa Crăciunului” va aduce magia sărbătorilor pentru șahiștii băimăreni - 55 minute în urmă
Autobuzul lui Moș Crăciun se pregătește să pornească la drum în Baia Mare - 1 oră în urmă
„Feeria de Crăciun: O poveste prin dans și gimnastică ritmică”, la LPS Baia Mare - 1 oră în urmă
Rugăciune și colind la Catedrala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Trei zile de sărbătoare: Târgul de Crăciun ,,Poveste de iarnă” de la Târgu Lăpuș debutează astăzi - 2 ore în urmă
„Piața muncii 2025. Strategii, tendințe, perspective”: eveniment dedicat studenților la ZborHub Baia Mare - 2 ore în urmă
5 decembrie – Sorin Grindeanu, președintele PSD - 2 ore în urmă
Prognoza meteo Maramureș – 5 decembrie 2025 - 3 ore în urmă
Moșul a primit o mână de ajutor de la polițiștii maramureșeni - 14 ore în urmă
Vine Laura Codruţa Kövesi acasă? Europa îi alege succesorul - 15 ore în urmă
Care era mâncarea preferată a lui Arsenie Boca
Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.
După 1959, când a fost alungat de la Mănăstirea Prislop, şi până la moartea sa din 1989, nu a mai fost lăsat să îmbrace straiele monahale. A fost angajat ca pictor de biserici, până după ieşirea la pensie, iar până în ultimele luni de viaţă a rămas supravegheat de Securitatea comunistă.
Mâncarea preferată de Arsenie Boca era o ciorbă de post care se prepară și astăzi la Mânăstirea Prislop, județul Hunedoara. Teologului Arsenie Boca îi plăcea supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Acesta a avut o viață austeră, dormea pe jos și stătea multe ore în genunchi pentru a se ruga. Rețeta este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.
Este nevoie de 8 felii de pâine, 5 lingurițe de ulei de măsline, 3 cartofi albi de dimensiuni mari, 3 căței de usturoi, 2 cepe, 2 ramuri de rozmarin, 1 litru de supă de legume și sare.
Mod de preparare:
Ceapa se taie cât mai mărunt. Se călește într-o oală în care s-a pus ulei la încins. În momentul în care s-a înmuiat îndeajuns se pune usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin.
Cartofii se scurg foarte bine de apa în care au fiert şi se adaugă în cratiță, peste ceapă şi usturoi. Se toarnă supa de legume caldă și se lasă pe aragaz la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge cuptorul. Pâinea se taie și se unge cu ulei de măsline. Ulterior, se freacă cu usturoi şi rozmarin şi se pune la cuptor pentru 10 minute. În clipa în care toate ingredientele sunt fierte se pune supa într-un blender și se pasează până se formează o pastă.
Astăzi, mormântul părintelui Arsenie de la Mănăstirea Prislop constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.
Lăcrimioara ZOTA













