Este posibil astăzi Umanismul? (foileton 2) - 20 minute în urmă
Campania Națională de Colectă de Crăciun: Băimărenii sunt invitați să doneze alimente pentru cei aflați în nevoie - 20 minute în urmă
20 de ani de American Spaces la American Corner Baia Mare - 23 minute în urmă
Reamenajarea spațiului de studiu al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare - 55 minute în urmă
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare organizează concurs pentru funcția de manager - 1 oră în urmă
Știința Explorări joacă două meciuri în trei zile cu CSM București pe teren propriu - 2 ore în urmă
Peste 50 de clădiri și terenuri degradate din Baia Mare intră pe lista cu impozitare specială - 2 ore în urmă
Noul showroom Toyota Baia Mare și-a deschis porțile - 2 ore în urmă
„Cupa Crăciunului” va aduce magia sărbătorilor pentru șahiștii băimăreni - 3 ore în urmă
Autobuzul lui Moș Crăciun se pregătește să pornească la drum în Baia Mare - 3 ore în urmă
Cuplu de maramureșeni din Sighet, patroni la Bruxelles. Restaurantul lor este la mare căutare printre români și nu numai
Dan și Ililșca sunt un cuplu de maramureșeni din Sighetu Maramției care de șase ani trăiește în Belgia, la Bruxelles. Despre ei au scris pe rețelele sociale românii care le-au trecut pragul restaurantului pe care l-au deschis în Capitala Europei.
Jurnalista Elena Stancu descrie o întâlnire cu cei doi maramureșeni la localul lor din Piața Anderlecht din Bruxelles, pe care l–au botezat „La doi boi”.
De altfel, în zona respectivă sunt șapte restaurante și multe tarabe și magazine cu specific românesc, după cum arată jurnalista în materialul publicat despre cei doi români. „În jurul nostru auzim mai mult română decât franceză, iar anunțurile din piață sunt scrise în franceză, rusă și română”, spune jurnalista.
„Intrăm în micul restaurant din piață, la Ilișca și Dan, care au venit acum șase ani din Sighet. Cei doi soți lucrează de luni până vineri la curățenie, iar sâmbăta și duminica gătesc și servesc la micul restaurant din piață, pe care l-au deschis acum un an. Se mănâncă ciorbă de burtă și rădăuțeană, mici și plăcinte, se bea palincă și bere. Miroase puternic a prăjeală și a usturoi, iar în boxe se aude muzică populară din Maramureș. Cosmin cere Frații Petreuș, iar dorința i se îndeplinește înzecit, pentru că urmează să ascultăm „Măi pretine, eu și tu” pe repeat”, scrie jurnalista.
Apoi relatează cum a primit în mod neașteptat o prăjtură „haioș” din partea casei și descrie atmosfera din restaurantul lor, unde „un du-te-vino de muncitori români intră la Ilișca și Dan pentru ciorbă și plăcinte.”
De altfel, ea mai descrie viața comunității de români care muncesc la Bruxelles, pe șantiere sau în diferite alte domenii.
Credit foto: Cosmin Bumbuț















