Share
Maramureșeanul Daniel Breban a obținut marele trofeu al Festivalul Național Muzical „Lira”, ediția a VIII-a (FOTO)

Maramureșeanul Daniel Breban a obținut marele trofeu al Festivalul Național Muzical „Lira”, ediția a VIII-a (FOTO)

Vineri, 11 septembrie, Teatrul de Vară din Baia Mare a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Festivalul Național Muzical „Lira”.

Festivalul-concurs este o oportunitate de promovare pentru tinerii artişti aflaţi la început de drum, aceştia având posibilitatea de a performa în fața publicului, dar şi a unor specialiști în domeniul artelor. Concursul se adreseaza tuturor vârstelor, iar cei care doresc să participe pot opta pentru secțiunile principale „Muzică Ușoară” sau/ și „Muzică Populară”, iar „Pași spre scenă (debut)”, „Remember Artist” și „Vreau să arăt că pot!” sunt secțiunile secundare.

Și la competiția din acest an – organizată de Centrul Cultural „Artist pentru Artă”, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș – au participat numeroși tineri talentați. În final, marele trofeu a intrat în posesia maramureșeanului Daniel Breban (14 ani), care a reușit să obțină media 10.

„Mă numesc Daniel Breban, sunt originar din Chiuzbaia, un sat micuț de la poalele Ignișului, care se află în apropierea orașului Baia Sprie, unde locuiesc în prezent. Sunt un mare pasionat de muzică și costume populare. Îmi face mare plăcere să ma duc pe la bătrânii satului de unde culeg folclor autentic. Mama văzând că am obiceiul de a cânta în oglindă, a fost motivată să mă ducă la ore de canto, începând cu vârsta de 6 ani.

În prezent sunt elev în clasa a IX-a, la Colegiul de Arte Baia Mare, unde sudiez viola. Pentru mine, Festivalul Muzical „Lira” a însemnat o experiență inedită, unde m-am putut afirma prin cântec și care m-a motivat mult mai mult în tot ce voi pregăti. Doresc să aduc mulțumiri Bunului Dumnezeu, care mi-a încredințat darul muzicii, părinților și bunicilor mei, pentru toată susținerea și juriului pentru încrederea acordată! Nu în ultimul rând doresc să-i mulțumesc doamnei mele profesoare de canto, care mă ajută în punerea la punct a tehnicii vocale și nu numai”, a declarat, pentru DirectMM, Daniel Breban.

De-a lungul timpului, Daniel a participat și la alte concursuri și festivaluri la care a obținut premii cu care se mândește.

„Printre ele se numără: Festivalul Concurs „Ion Petreuș” Baia Mare, unde am obținut premiul I; Festivalul Concurs „Benone Sinulescu” Buzău, unde am obținut premiul I; Festivalul Concurs „Florile Chioarului-Ciolt, unde am obținut Trofeul și Marele Premiu etc.

În 1 iunie 2016 am fost ales să cânt cu marea doamna a folclorului maramureșean, Angela Buciu, pe platoul talent show-lui de folclor „Vedeta Populară”, prezentat de Iuliana Tudor și care se difuzează pe TVR1. Pe lângă asta se mai adaugă apariția la Tezaur Folcloric, cu ocazia aniversării doamnei Angela Buciu”, precizează Daniel Breban.

Noi îl felicităm și îi urăm mult succes în continuare!

L.C.H.

Lasă un comentariu