Share
În premieră: A fost realizat un film documentar despre luptătorul anticomunist maramureșean Gheorghe Pașca (VIDEO)

În premieră: A fost realizat un film documentar despre luptătorul anticomunist maramureșean Gheorghe Pașca (VIDEO)

Recent, Televiziunea Naţională a difuzat, în premieră, un film documentar despre viaţa şi lupta moroşanului Gheorghe Paşca din Săliștea de Sus. Acesta a rezistat timp de opt ani în faţa batalioanelor Securităţii aşteptând, în anii 1950, pe cărările tainice de pe Valea Bichigiului şi a Munţilor Ţibleş, venirea americanilor, reinstaurarea monarhiei şi a libertăţilor suprimate de bocancul bolşevic. Documentarul a fost difuzat în cadrul seriei ”Arheologia Crimei”, în care sunt dezvăluite, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), ororile şi crimele comunismului.

Filmul este regizat de reputatul regizor Alexandru Munteanu, narator fiind actorul Constantin Lupescu. S-au făcut reconstituiri cu martorii care au trăit evenimentele: la Fântâna lui Paşca din Suplai, cu Fetti Tavifta, la cele două buncăre de pe Valea Bichigiului, cu Gheorghe Rus, pe valea Fiadului, cu Ioan Todică, dar şi în Maramureş, în Săliştea de Sus, cu Ioana Paşca, fiica luptătorului anticomunist intrat în legendă.

Acţiunea TVR1 a fost susținută de Parohia Ortodoxă Nepos, prin preotul Vasile Rus, care a scris, în anul 2016, un studiu despre viaţa luptătorului Gheorghe Paşca pe baza mărturiilor scrise din dosarul de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) şi a mărturiilor orale culese de la martorii aflaţi în viaţă şi de Primăria Romuli.

Amintim faptul că în luna august au fost edificate două monumente comemorative în cimitirul din Năsăud și pe Valea Bichigiului, de către Gheorghe Rus, vărul lui Gavrilă Rus, ucis alături de moroșanul Gheorghe Pașca în ziua de 5 februarie 1956, în ultima luptă de la buncărul de pe Izvorul Bichigiului.

DirectMM.ro

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Issima

    Ce grozăvii a trăit poporul nostru!. Ce fapte cumplite, nu de dușmanii străini aplicate , ci de ai noștri, vânduți puterii străine care dicta atunci conducătorilor politici ai României . Sunt presărate prin munți și pe dealuri gropi și locuri ale unor astfel de martiraje. Nu putem fi o țară tihnită și fericită cu astfel de răni în trecutul nostru recent. Cei care au făcut crimele, la comanda altora, sau din proprie inițiativă, din frică, poate, să cadă în genunchi, să recunoască, să ceară iertare pentru suferințele cauzate unor oameni nevinovați, demni. Pentru că nu au agreat un regim nepotrivit cu firea și cu tradițiile poporului român,creștin, cu respect pentru semeni, cu frică de Dumnezeu…. Nu știu dacă la unguri, la polonezi, la bulgari, la ucrainieni la estoni și letoni a fost atât de cumplit acest regim.

    Răspunde
  2. Multe detalii despre acești oameni, au rămas în ceață. Un exemplu din zona Codru-Somes,a fost un asemenea erou BLIDARU. Ceeia ce știm noi? E ceea ce nu s-a cenzurat de către stalinistii lui Iliescu, care ne conduc și astăzi, prin PSD, care duc țara noastră de râpă, prin acțiunile și minciunile, lor !!!!!!

    Răspunde

Lasă un comentariu