Share
De-un sfert de veac stau în piaţa băimăreană și nu și-au găsit timp de un concediu

De-un sfert de veac stau în piaţa băimăreană și nu și-au găsit timp de un concediu

Îi văd de ani mulţi în piaţă. El înalt, cu privirea albastră, volubil şi vesel, gata să spună oricând o glumă, o poveste. Ea, frumoasă, cu pieptănătura cuminte şi zâmbet timid. Văzându-i mereu luminoşi, bine-dispuşi, îţi vine să crezi nimic din ce fac nu e greu. Când, de fapt, pentru a avea cu ce să umpli o masă la piaţă nu e lucru simplu, mai ales dacă tu eşti producătorul, nu intermediarul.

De 24 de ani, zi de zi, Vasile şi Felicia Vartolomeu vin din Culcea la piaţă cu de toate: de la plante medicinale, legume şi ciuperci, până la conserve preparate în casă. Şi cum, de dimineaţa până după-amiaza târziu, stau la masă, te întrebi când mai au timp să le prepare, să le culeagă, să le îngrijească.

Printre clienţi curioşi şi nerăbdători, printre întrebări şi vânzări, îi prind într-o dimineaţă toridă de vară pe amândoi la masa lor din piaţă. El, după ce o instalase pe Felicia la masă, se pregătea să plece acasă, la lucru.  Râde: „Vorbiţi cu soţia, ea-i titulara firmei, ea vă dă informaţii…” Pe masa cu faţă de masă roşie… cam tot ce-ar trebui să aibă o gospodină în cămară: dulceţuri de zmeură, căpşune, caise, tarhon în oţet, zacuscă, pungi cu boabe de fasole, mărar, pătrunjel, ceapă verde, miere, siropuri, sucuri naturale şi nelipsitele plante medicinale strânse în mănunchiuri. Şi, mai ales, ciuperci pe categorii: de la hribi şi ciuperci păsăreşti, până la oiţe, iuţari şi gălbiori, că tot e sezonul lor, iar anul acesta a fost unul bogat.

Felicia-mi povesteşte cum arată o zi de muncă în gospodăria lor, acum în sezonul fructelor, legumelor şi ciupercilor. ”Ne trezim la 5.30 şi, pe la 6.00, Vasile pleacă în pădure după ciuperci. După ce se întoarce, mulgem, aşezăm animalele şi venim aici. Împreună cu mama lui, care stă în aceeaşi curte cu noi, creștem patru vaci. Avem stupi, grădină… de toate. Azi, după ce plec de aici, mă apuc de dulceaţa de afine”. Zâmbeşte şi spune că le face pe toate din plăcere, cum cu plăcere le oferă clienţilor ei reţete, sfaturi, recomandări –  în special legate de plantele medicinale. Apoi povesteşte de copii. Trei din patru nu sunt în ţară. Doar o fată a rămas aici, s-a căsătorit în Ocoliş şi are în piață, împreună cu socrul ei, masă lângă mama ei. Are trei nepoţi şi tare şi i-ar dori pe toţi acasă. Îmi arată poze pe telefon şi-mi spune că a învăţat să ţină pasul cu internetul, pentru că doar aşa-şi mai ostoieşte dorul de copiii şi nepoţii plecaţi. Cu toate că vorbesc zilnic, şi i-ar dori aproape. „Aş vrea să vină acasă. Nicăieri nu dormi ca pe perna ta”.

Cu mulţi ani în urmă, Vasile-mi zicea că o va duce pe Felicia în Grecia, într-un concediu. ”Aţi fost în Grecia? Aţi avut timp să mergeţi în concediu?” Râde din nou. ”Nuuuu…”

Dana G. BUZURA

dav

1 Comentariu în această postare

  1. Filip Ioan

    Să ne spună d-l primar când vom avea și noi baimarenii o piața civilizată, pe care o promite de câțiva ani

    Răspunde

Lasă un comentariu