Share
Alex Dima, impresionat de satul maramureșean Breb; „Locul e un colț de rai” (FOTO)

Alex Dima, impresionat de satul maramureșean Breb; „Locul e un colț de rai” (FOTO)

Satul Breb este unul dintre cele mai vizitate din Maramureș. Păstrează încă farmecul satelor de odinioară, cu tradiții și obiceiuri, cu multă verdeață, căsuțe tradiționale, mâncăruri simple, dar atât de gustoase, porți cioplite în lemn, oameni omenoși… Ce mai, un loc numai bun de vizitat.

În weekendul care tocmai s-a încheiat, Breb a găzduit „Fest-în-Vale”, un eveniment ajuns la cea de-a V-a ediție. Acesta s-a desfășurat la Casa din Vale, un mic „sătuc” format din opt case tradiționale și foarte frumoase. Proiectul „Casa din Vale” a început în urmă cu 8 ani, când Roxana și Florin Vale, doi orășeni din Cluj, s-au mutat la sat.

„Am început acest proiect în anul 2015, din dorința de a salva o parte din arhitectura veche maramureșeană, de a ne apropia mai mult de tradiția, viata simplă si tihnită de la sat, de a face turism intr-un alt mod, nu doar prin cazare în case vechi strămutate și readuse la viață, dar și prin dezvoltarea culturală și educatională a comunității, a celor care ne vizitează și a tuturor celor care vor să ia parte la acest proiect minunat.

În 2022 opt case s-au așezat in acest loc, dar doar șapte va așteaptă sa le descoperiți farmecul și poveștile, fiindcă a opta, Casa Iza, este „acasă” pentru noi. I-am pus numele după cel al fiicei noastre mici, care s-a născut în același an cu terminarea restaurării casei. Aici trăim noi cu cele doua fetițe ale noastre, Nina și Iza. De altfel, două dintre case, Casa Călina și Șura lui Costan, poartă numele primilor proprietari, și chiar dacă nu i-am cunoscut niciodată si nu mai sunt azi printre noi, iar casele sunt strămutate și modificate, am considerat ca ei sunt adevărații artizani, iar noi suntem bucuroși că putem sa păstrăm vii aceste comori arhitecturale, chiar dacă am adus în ele și elemente prin care să le adaptăm vremurilor actuale. Te invităm să le descoperi!”, precizează cei doi soți.

Ca în fiecare an, „Fest-în-Vale” a avut mare succes. Conceput ca un festival de dimensiuni mici, evenimentul a propus mai multe activități, care au avut ca scop principal dezvoltarea culturală în mediul rural, atragerea unui număr cât mai mare de turiști în zonă, dar, în același timp, a avut și o componentă caritabilă prin strângerea de fonduri pentru Centrul de zi „Micul Prinț” din Sighetu Marmației.

În cadrul festivalului au performat și au avut prezentări: Subcarpați, Grupul Iza, Romulus Cipariu, DJ Klaus EB, Alex Dima, Andreea Diana Tanasescu (La Blouse roumaine), Roxana Buzetelu, William Blacker, Bogdan Bob Radulescu și alții.

În timp ce se afla în județul nostru, Alex Dima a scris un mesaj frumos pe rețelele de socializare. Acesta se arată încântat de Maramureș și de maramureșeni. Îl redăm integral:

„Oaza de normalitate.

În Maramureș, în satul Breb, zilele acestea e Fest-în-Vale. Muzică bună, produse locale, oameni frumoși.

Toată povestea e pusă la cale de Roxana și Florin Vale care de câțiva ani s-au mutat aici într-o căsuță de lemn împreună cu cele două fiice și au început o viață nouă departe de zgomotul orașului. Cum locul e un colț de rai, cei doi au deschis o pensiune în casuțe tradiționale recondiționate și în fiecare vară prin grădini și curți organizează acest festival.

Câteva zeci de oameni tare frumoși s-au strâns aseară pe baloți de paie în Grădina Culturală unde am discutat despre cum omul zilelor noastre se poate așeza în slujba binelui. Ne-am mutat mai târziu într-o altă curte unde băieții de la Subcarpați au făcut spectacol.

E prima dată când ajung în Breb. E tare fain, la mai toate porțile sătenii își scot produse locale, horinca și pancovele sunt la loc de cinste. Sunt restaurante deschise în curțile oamenilor și turiști de toate națiile care mișună printre casele de lemn vechi de sute de ani. Lumea își zâmbește, se salută pe ulițe, e o energie bună. Dacă aveți drum prin zonă nu ratați Breb și poate ajungeți anul viitor și la festival. O să vă placă!”.

Așadar, dacă sunteți maramureșeni și nu ați ajuns încă la Breb vă îndemnăm să o faceți. Iar dacă sunteți turiști și urmează să veniți în Maramureș, să treceți neapărat și prin Breb. Vă garantăm că vă veți îndrăgosti iremediabil de județul nostru!

Lavinia-Codruța HERMAN

Sursa foto – Alex Dima


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu