Share

”Electrica” nu-l crede pe Einstein, dar e bună de plată către Doru Leșe

În ultimii 11 ani, când îl întrebai pe Doru Leșe Brașoan unde lucrează îți răspundea: ”Cred că la «Electrica». Stai să văd dacă n-am mai primit o decizie de concediere”.  În alte momente, răspunsul diferea doar puțin. ”Sper că la «Electrica».  Stai să mă mai uit ce scrie în ultima sentință a instanței”.

Din 2007 încoace  Electrica (pe noul ei nume Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA) încearcă să scape de Doru Leșe. E un fel de a spune că Electrica a vrut să scape de el, căci societățile comerciale nu au sentimente și nici persoane nesuferite. Societățile au, însă, oameni care au resentimente față de cineva și care se folosesc de societate ca să-și plătească polițele. Ba chiar să plătească despăgubirile și daunele morale după pierderea proceselor. Nu știu despre ce oameni e vorba în acest caz, dar cei care decid în mod  ilegal – după cum au spus până acum instanțele – concedieri abuzive ar trebui să plătească din buzunarul propriu, nu din creșterea facturilor de energie electrică. Sau dacă totuși  o fac, atunci – la fel ca la tariful de cogenerare sau pentru  certificatele verzi – pe factură să apară separat: ”taxă Leșe Doru Brașoan”.

În 11 ani, maramureșeanul s-a judecat cu ”Electrica” în 5 dosare și a câștigat de șapte ori în cele două instanțe: Tribunalul Maramureș și Curtea de Apel Cluj. Și de fiecare dată, Doru Leșe și-a redobândit și postul avut și salariile pe perioada cât a fost ținut pe tușă. În 2016,  la Curtea de Apel Cluj,  Leșe a obținut chiar și daune morale în valoare de 5000 de euro.

Ultima sentință favorabilă  (Hotarârea  949/ 10.07.2018)  a obținut-o azi, la Tribunalul Maramureș, în dosarul 267/100/2018.  ”Dispune anularea deciziei nr. 40/15.01.2018 a Directorului General al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA, privind încetarea contractului de muncă. Dispune reintegrarea reclamantului L.D.B. pe postul deţinut anterior, respectiv acela de inginer-şef. Obligă pârâta Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA la plata către reclamantul L.D.B. a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul, de la data concedierii, respectiv 17.01.2018 şi până la reintegrarea efectivă”.

Societatea trebuie să mai achite și 4.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința e executorie, dar cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.  Desigur, pârâta va introduce recurs. E un fel de masochism non-sexual în formă continuată, mai ales că la Curtea de Apel, Doru Leșe ar putea să obțină și daunele morale refuzate de instanța băimăreană. Sau e vorba de credința greșită că, dacă te ocupi de curent (electric), e  firesc să pierzi procesele în mod curent.

Până una-alta, pentru Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA există două certitudini. Una e cuprinsă în sentință, care zice că Doru Leșe a redevenit inginer-șef. A doua e cuprinsă într-o butadă a lui Einstein:  ”Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat”.

Ananei GAGNIUC


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Doar la stat exista astfel de jonglerii,in privat ti se restructureaza postul si ti se spune ca au un post vacant de paznic,astfel incat te duci tu de buna-voie.Si hai sa fim seriosi,cand combini politica cu meseria,vine ziua in care si adversarii tai au promis cuiva respectiva functie,ca doar e la Stat.

    Răspunde
    • La stat ca la stat. Ca nu-l pune nimeni pe „TE DAU AFARA” (numitul Emil) sa plateasca. Si acu, ca „statul de drept paralel” e in cadere poate vine vremea platii.

      Răspunde

Lasă un comentariu