Share
Unica lalea olandeză cu nume românesc, un proiect al parohiei din Rotterdam

Unica lalea olandeză cu nume românesc, un proiect al parohiei din Rotterdam

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, unica lalea olandeză cu nume românesc, este un proiect al parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam.

Demersul a fost dezvoltat de Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu”, sub coordonarea Pr. paroh Ioan Dură.

Istoria propriu-zisă a lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” începe în anul 2002. În prezent, soiul unic a ajuns în al patrulea an de înflorire.

Proiectul s-a născut din dorinţa de a cinsti personalitatea de excepţie a Doamnei Maria Brâncoveanu, soţie şi mamă creştină de mucenici, prin asocierea numelui acesteia cu o floare-simbol a ţării în care parohia şi asociaţia îşi desfăşoară activitatea.

Primele demersuri

În urmă cu 4 ani, în februarie 2017, Consiliul Asociaţiei „Doamna Maria Brâncoveanu” a ales o lalea cu petale roşu aprins şi margine aurie, obţinută în 2002 de cultivatorul olandez Christian Kolk prin încrucişarea soiurilor Groenland şi Prinţesa Victoria. Câteva luni mai târziu, două membre ale asociației, doamnele Elena De Chiara şi Finica-Genoveva Harbuz, au ajuns la câmpul experimental de lalele al cultivatorului olandez şi au putut admira laleaua pe care o aleseseră să cinstească numele doamnei Maria Brâncoveanu.

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” a fost creată în 2002, în „laboratorul” botanic al cultivatorului Christian Kolk şi, ulterior, validată din punct de vedere biologic, de-a lungul mai multor ani de creştere şi testare.

Laleaua înflorește spre sfârșitul primăverii cu o durată de înflorire destul de lungă. Fără să fie foarte înaltă, este mai degrabӑ robustă şi emană o distincție regală. Galbenul-auriu simbolizeazӑ coroana purtată cu multӑ demnitate de Doamna Maria Brâncoveanu iar roșul reprezintӑ martiriul Brâncovenilor și culoarea inimii însângerate a Doamnei Maria Brâncoveanu.

Dupӑ o serie de proceduri administrative, în octombrie 2018, Asociația Regalӑ olandezӑ a Cultivӑrii Florilor cu Bulbi, singura instituție internațională recunoscută pentru înregistrarea florilor cu bulbi, a eliberat Certificatul de autentificare al lalelei cu numele „Doamna Maria Brâncoveanu”.

În numărul din 28 februarie 2019 al revistei de specialitate Greenity a fost publicată, în Anexă, lista celor 200 de flori cu bulbi înregistrate şi autentificate în anul 2018, inclusiv numele Tulipa „Doamna Maria Brâncoveanu”.

Asociația „Doamna Maria Brânvoveanu” a organizat în 25 martie 2018 un eveniment de „Botez” al primei lalele olandeze cu nume românesc.

Unde poți vedea laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”

Din 2018 şi până în 2020, au fost recoltaţi 3075 de bulbi, dintre care 1350 au fost dăruiţi, în numele şi cu binecuvântarea Pӑrintelui Ioan, către diferite lăcaşe de cult, instituţii şi personalităţi ale vieţii culturale din România, Republica Moldova, Grecia, Franţa, Germania şi Ţările de Jos.

Bulbi de lalea au ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhie, Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, Mitropolia Ortodoxӑ Română a Europei Occidentale și Meridionale din Paris, mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, Biserica Sfântul Sava din Iaşi, Arhiepiscopia Vâlcea, Municipiul Râmnicu Vâlcea, Institutul Român/Biblioteca Românӑ din Freiburg, Muzeul Satului din Bucureşti.

Bulbi de lalea „Doamna Maria Brâncoveanu” au fost oferiţi şi Regelui Willem-Alexander şi Reginei Máxima ai Ţărilor de Jos, Familiei Regale a României, administraţiei parcului floral Keukenhof, unor aşezăminte de cult din judeţele Prahova, Covasna, Mehedinţi, Maramureş, Suceava, Braşov, mănăstirii Izvorul Tămăduirii de pe insula grecească Sikinos.

Anul trecut, laleaua a înflorit în grӑdinile botanice din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, în curtea Palatului Cotroceni din Bucureşti, la enoriaşi ai parohiei, precum şi în grӑdini ale prietenilor acestora din diferite oraşe din Europa. În curtea parohiei „Sf. Grigorie Teologul″, laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu″ a înflorit lângă Troiţӑ.

Pentru prima datӑ în primӑvara anului trecut, laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” a înflorit în cea mai frumoasӑ grădină floralӑ din lume, în parcul Keukenhof, alături de alte 7 milioane de flori, fiind plantată pe aleea “Walks of Fame”, dedicată personalităţilor din întreaga lume.

Expoziție online

În cadrul „Zilelor Culturale ale Parohiei – 2020”, a fost organizat Festivalul Lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” şi  prima expoziţie digitală, intitulată „Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu a cucerit România”.

Expoziția este deschisă online până în mai 2021.

„Doamna Marica rămâne pentru fiecare femeie creștină o pildă de evlavie și nădejde în vremuri de grele încercări, de răbdare în cea mai grea suferință, de mamă care și-a crescut copiii în neclintită credință, de soție iubitoare și devotată, valori transmise și urmașilor ei care au strălucit prin evlavie şi filantropie” – Patriarhul României.

Sursa – basilica.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu