Share
Trasee turistice blocate de copacii doborâți de furtuna de anul trecut

Trasee turistice blocate de copacii doborâți de furtuna de anul trecut

Multe dintre traseele turistice montane din preajma Băii Mari sunt blocate sau aproape inaccesibile din cauza sutelor de copaci doborâți în urma furtunii din septembrie, anul trecut. Deblocarea se zbate undeva între echipele Salvamont, reprezentanții Direcției Silvice, UAT-uri și cluburi turistice.

”Am fost recent pe un traseu ce pornește din Baia Sprie înspre vârful Mogoșa pe care, cu un an în urmă, l-am străbătut fără probleme. Acum, în apropiere de vârf, nu am mai putut înainta din cauza copacilor doborâți. La aproape un an de la furtuna din 2017, sute de trunchiuri de copaci zac la pământ. Nimeni nu a intervenit. Pe de o parte, traseele pun în pericol turiștii, care riscă să nu mai ajungă la destinație sau să se accidenteze; pe de altă parte, copaci foarte mari care ar putea fi valorificați sunt abandonați în acele locuri. Chiar nu intervine nimeni?” – ne-a sesizat un băimărean. El a estimat că pe traseul cu pricina ar fi cam patru hectare de pădure doborâtă.

”Aceste zone sunt monitorizate de Salvamont, care are obligația de a remarca și curăța traseele. Echipele Salvamont ar trebui să organizeze acțiuni de degajare a traseelor turistice, să mobilizeze voluntari și să asigure cele necesare. Anul trecut, noi am marcat și amenajat două trasee înspre vârful Pleșcioara, dar după furtuna din septembrie e ca și cum n-am fi fost pe acolo” – a precizat Mira Lobonț, vicepreședinele Asociației Muntzomanii.

Reprezentanții Salvamont sunt de altă părere. ”Acolo unde avem trasee omologate nu sunt probleme  așa de mari. Mai sunt trasee marcate de nu știu cine, nu știu când și  acolo sunt probleme. Dar degajarea traseelor nu este problema noastră, ci a UAT-urilor pe raza cărora există traseele în cauză” – a precizat Andrei Jablanoczki , reprezentant Salvamont Baia Mare.

”Toate produsele accidentale (n.r. – arborii căzuți) urmează multe proceduri: de verificare, aprobare, în unele cazuri e nevoie de derogări, licitații. Punerea în valoare a produselor accidentale este foarte greoaie”. Din cei 200.000 de mc de material lemnos afectați s-a reușit măsurarea și marcarea (inclusiv întocmirea de memorii justificative) pentru 170.000 mc. Multe dintre aceste produse accidentale sunt în arii protejate sau în situri Natura 2000, cazuri în care trebuie întocmite memorii, trebuie notificată Agenția de Mediului sau custodele, care vin și fac verificări. La ora actuală avem încheiate contracte de exploatare pentru 110.000 mc de produse accidentale, alte 40.000 mc sunt în diverse proceduri de licitație, iar restul în diverse faze de aprobare (ordine de ministru, derogări etc.)”- a declarat Iacob Andreica, director tehnic la Direcția Silvică Maramureș.

Așa se face că și acum, copacii căzuți zac la marginea șoselelor, la aproape 10 luni de la vijelie.

 

 

Lasă un comentariu