Share
Eveniment pentru Borșa: s-a semnat contractul de finanțare pentru telegondola și pârtia olimpică

Eveniment pentru Borșa: s-a semnat contractul de finanțare pentru telegondola și pârtia olimpică

Joi, 25 iulie, la Nord Hotel din Borșa, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul telegondolei și al pârtiei olimpice de schi în prezența ministrului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif și a secretarului de stat în Ministerul Turismului, maramureșeanul Gheorghe Bogdan Tomoiagă.  A fost prezent și  ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a ajutat și ajută foarte mult comunitatea din Borșa. Primarul orașului Borșa, Sorin Ion Timiș a prezentat proiectul telegondolei și a pârtiei de schi tuturor celor prezenți, explicând care sunt obiective principale și principalele caracteristici tehnice.

 • pârtia propriu-zisă
 • instalaţia de iluminat
 • instalaţia de înzăpezit
 • maşini de bătut zăpada
 • dotări pentru protecţie și telegondola
 • parcarea auto (unde trebuie finalizate lucrările).

Date tehnice

 • Lungimea pârtiei de schi: 2.650 de metri
 • Lungimea pârtiei înzăpezite artificial:  2.650 m, cu o grosime medie a stratului de zăpadă de 40 de cm
 • Înclinare medie: 30,7%, cu un grad ridicat de dificultate
 • Diferență de nivel: 778 m
 • Capacitatea de transport a telegondolei: 1.800 de persoane/h.
 • 57 de stâlpi de iluminat
 • Locuri de parcare: 80 de autoturisme
 • Capacitatea optimă a pârtiei: 1.222 schiori/zi

Date financiare

Valoarea totală a investiției (cu TVA): 104.623.396,50 lei (investiția de bază însemnând 90.173.281,41 lei), cu următoare surse de finanțare:

 • contribuția Ministerului Turismului  81.155.953,27 lei  (90%  din cheltuielile pentru investiția de bază a devizului general)
 • contribuția unității administrativ–teritoriale (cu sprijinul Consiliului Județean):  23.467.443,24 lei.

Ion Sorin Timiș: ”Acest proiect nu era posibil fără implicarea secretarului de stat în Ministerul Turismului, Gheorghe Bogdan Tomoiagă”

Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa a salutat prezența în sală a ministrului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif și al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, despre care a spus că sunt cei mai harnici miniștri ai Guvernului Dăncilă, cel puțin în ceea ce privește administrația din Borșa. ”Am ajuns într-un punct în care nu ne mai putem bloca, când nu va mai fi de vină decât administrația locală Borșa dacă acest proiect nu va fi finalizat. Însă vreau să subliniez faptul că – dacă eu am bătut drumul între Borșa și București de câteva zeci de ori -cu siguranță acest proiect nu ar fi fost posibil fără drumurile mult mai numeroase făcute în capitală de către borșeanul nostru, Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului. Toți au fost uimiți când Borșa a cerut ca, în Guvernul României, să avem un reprezentant la turism. Iar acum este vizibil de ce ne-am dorit asta. Pentru că Bogdan Tomoiagă a luptat foarte mult pentru ca visul nostru să devină realitate” –  a precizat primarul din Borșa, Ion Sorin Timiș.

Bogdan Gheorghe Trif:  ”Aștept proiecte prin care Borșa să facă turism 365 zile/an”

”Ministerul Turismului vine cu un sprijin de 18 milioane de euro…Consider că și în Borșa trebuie să desfășurăm turism 365 de zile pe an, fapt pentru care aștept ca primarul din Borșa să vină cu un proiect pentru a dezvolta un turism aparte și pe timp de vară și împreună cu secretarul de stat, Bogdan Tomoiagă, vom face o promovare adecvată acestui oraș frumos, pentru a aduce cât mai mulți turiști aici” –  a precizat ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif.

 

Sorina Pintea: ”Spitalul din Borșa va avea un compartiment de urgență începând cu anul 2020”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a avut doar cuvinte de laudă pentru Borșa și pentru toți locuitorii săi. ”Am venit la Borșa pentru a susține această investiție și pentru a arăta că suntem alături de borșeni. Și consider că un asemenea proiect necesită și o investiție în sănătate, în special în medicina de urgență. Orașul Borșa Vin  și cu o altă veste bună, aceea că mult-așteptatul compartiment de urgență din Borșa va fi posibil din anul 2020, iar acest compartiment va fi finanțat de la bugetul de stat. În acest fel, urgențele medicale vor fi soluționate și tratate corespunzător aici, unde afluxul de turiști este atât de mare, iar problemele medicale apar foarte des” – a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Gheorghe Bogdan Tomoiagă: ”Așteptăm investitorii privați să se alăture proiectelor derulate de Guvernul României”

”Primarul din Borșa și echipa care îi este alături au depus un efort colosal pentru a ajunge la momentul în care semnăm finanțarea investiției. Iar acest moment poate fi cel mai bun semnal pe care îl transmitem investitorilor privați de a veni alături de Guvernul României și administrațiile locale și să investească în turismul românesc, pentru că turismul are viitor. Și spun acest lucru, deoarece turismul a devenit cu adevărat un motor al economiei și este unul dintre cele mai importante domenii din România. Este cu adevărat un moment istoric pentru Borșa și mă bucur să fiu parte a ceea ce am realizat astăzi, aici” –  a precizat secretarul de stat în Ministerul Turismului, Gheorghe Bogdan Tomoiagă.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu