Share
De ce Baia Mare nu e o destinație pentru ”city break”, deși are ce oferi

De ce Baia Mare nu e o destinație pentru ”city break”, deși are ce oferi

Prin anii 1980, caricaturistul Mihai Stănescu a publicat în revista ”Urzica” un calendar…. caricatural: adică 12 caricaturi, câte una pentru fiecare lună. La iulie, caricatura reprezenta un pușcăriaș care gândea: ”Ce bine e să ai masină. Mai evadezi…”. Nevoia de evadare cinstită e tot mai mare în lumea infinit mai stresantă a mileniului trei. Evadezi măcar la sfârșit de săptămână. În această conjunctură au apărut și au prins teren city break-urile. De regulă, ele sunt niște excursii scurte, de vineri până duminica (mai rar până luni),dar și mai ample, cuprinzând șapte nopți de cazare,- în care cunoști, atât cât apuci, câteva orașe. Până la urmă, toate părțile sunt mulțumite: turiștii că au evadat și au văzut ceva nou;  agențiile care organizează city break-urile că și-au umplut autocarele sau avioanele; orașele, că li se furnizează turiști care să-și cheltuie banii în interiorul lor.  A fi destinație de city break este, fără îndoială, un avantaj economic – și de ștaif – pentru un oraș și împrejurimile sale.

Baia Mare are nevoie de vreo 10 hoteluri cu capacitatea de 30-40 de locuri

Baia Mare nu se numără printre destinațiile de  city break. De ce? Ne explică Marius Spătar, director de agenție la ”Paralela 45”.  ”Baia Mare și ale sale împrejurimi – mă refer la distanțe sub 100 de km, ținând cont că infrastructura s-a îmbunătățit în mod vizibil – are foarte mult de oferit din punct de vedere turistic. Dar infrastructura turistică nu e pregătită pentru city break. Adică nu sunt suficiente hoteluri capabile să să preia integral un autocar. E foarte greu să împrăștii turiștii unui autocar la zece pensiuni, asta în cazul în care și găsești numărul de locuri necesare. Dar e greu așa ceva pe weekend sau pe o perioadă de șapte nopți. Această formulă, pe lângă că e  nesigură, consumă mult din timpul prețios al turistului.

Eu consider că Baia Mare are nevoie de vreo 10 hoteluri de 30-40 de locuri  – cu parcări corespunzătoare pentru autocare – pentru a putea intra în circuitul city break-urilor. La început, pentru excursiile interne cu autocarul, apoi – odată cu dezvoltarea aeroportului – pentru turiștii străini. În concluzie, avem ce arăta turiștilor într-un city break, dar nu-i putem caza compact. De aceea agențiile se vor orienta spre orașele care oferă aceste condiții” – apreciază Mircea Spătar, apelând la experiența sa din domeniu.

De aici încolo e posibil să se intre într-un cerc vicios: eventualii investitori în hoteluri să vrea să vadă întâi turiștii și apoi să ridice hotelurile; agențiile de turism să vadă întâi hotelurile și apoi să aducă turiștii. Ca întotdeauna, calea de mijloc și încrederea între participanții la actul turistic reprezintă soluția. (A. G.)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


5 Comentarii în această postare

  1. Ce turism sa faci in municipiul,resedinta de judet si intr-un judet in care totul e varza? Intr-un oras in care in plin Centru Nou vezi pe un bar inchis afis de genul:,,Afacere de vanzare” si nimeni nu se inghesuie sa achizitioneze aceasta minunata afacere,atat de tare,incat sunt luni bune de cand respectivul bar e inchis,reflecta atat starea turismului cat si a situatiei economice din urbe.Noi de fapt nu avem nimic.Nu Aquaparc,nu consum-datorita migrarii masive a tinerilor in zone mai prietenoase cu job-uri decent platite,preturi mari la cazare ( cum sa platesti 170 de lei pentru o camera jegoasa intr-un hotel aflat la periferia orasului? ),zero locuri de parcare ( datorita ineptei taxe-abonament,care ii favorizeaza pe riveranii din Centru sa-si parcheze masinile in parcarile publice centrale contra sumei de 50 de bani,pe 24 de ore /zi lucratoare .Macar clujenii au fost destepti,au impartit orasul pe zone si taxe diferite pentru parcare si ore admise pentru cei cu abonament).Noi de fapt suntem in judetul in care reprezentantul unei administratii locale se plange ca ar avea investitori dar din pacate aia ( investitorii chinezi) sunt nevoiti sa aduca chinezi la lucru deoarece romanul nu merge la lucru pentru 500 de euro ( 2330 lei)!!! Era mai simplu ca primar sa-l intrebe pe unul dintre consilierii lui locali,sef la una din fabricile de pe raza UAT-ului si ar fi aflat ca in zona majoritatea muncitorilor sunt angajati sub salariul brut de 2330 lei,multi chiar cu 1950 brut (1160 lei net !!! – net e cu aprox 41% mai mic salariul).Despre ce vorbim? Nu suntem in stare de nimic si nici nu prea avem cu cine,decidentii avand o totala lipsa de viziune in a dezvolta acest judet.Cimitirul Vesel,Barsana si Mocanita,e prea putin pentru a face un turism profesionist.Ocna Sugatag e aproape o gluma,partiile inca sunt la stadiul de pionierat,iar primarii,in general,sunt total neputinciosi in a-si ridica localitatile si de a le promova turistic. ( dispare satul traditional si dispar traditiile).

    Răspunde
    • Prea le spuneți la grămadă (vorba dvs., varză). Rămânând la subiect, city break-ul are un specific: în două zile se iau vârfurile: ce e mai frumos și interesant din oraș și împrejurimi. Iar ”marfă” interesantă pentru două zile chiar avem. Ați uitat din enumerarea la prima mână câteva lucruri care se vând bine, gen Muzeul de mineralogie, care are cotă europeană și internațională; câteva biserici UNESCO apropiate; Breb-ul și proprietățile prințului Charles etc (ca să numim alte câteva obiective care au publicitatea gata făcută). Hai să-i credem pe specialiști, care afirmă că este potențial și punctează minimul necesar pentru a-l valorifica. Iar ei au cam umblat prin lume și nu fac city break-urile de amorul artei, ci ca să le vândă și să câștige și să aibă de lucru tot anul, nu doar în sezon.

      Răspunde
      • Muzeul de mineralogie,pe care nici macar baimarenii nu-l cunosc,ce sa mai vorbim de promovare si biserica din Breb?!.Foarte tare.Deja vad avioanele roind pentru cele doua obiective.Iar acesti profesionisti nu sunt in stare sa-i determine pe maramureseni sa-si mai cheltuie din vaucherele prin zona( apropo de vauchere,poate publica cineva lista hotelierilor si a restaurantelor maramuresene care accepta vauchere de vacant,daca tot vorbim de profesionalism ),ce sa mai aduca turisti.Iar printul,e o raritate,asemenea caprei negre,putini turisti sunt dispusi sa faca etnologie.,etnografie,sa cunoasca traditii,mai ales ca pe occidentali inca nu i-am convins ca nu suntem salbatici,in stadiu tribal.

        Răspunde
        • Dacă dvs. nu știți că Muzeul de Mineralogie este ”cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu”, vă privește personal. Nu am zis de vreo biserică din Breb, ci de proprietățile pe care le-au cumpărat acolo Prințul Charles și fotograful britanic Duncan (fost paparazzi pentru prințesa Diana). Cred că nu contează ca obiective, dar sunt cârlige foarte bune de adus turiști. Așa că ironia dvs. e deplasată. V-am ruga ca în loc de generalități, pesimisme (vă place să vedeți lucrurile doar în ”negro”) și ironii să aduceți argumente. Și să nu deviați la alte subiecte decât cele tratate. De părerologi e plină România și – constatare pe care ați făcut-o și a dvs. – nici țara, nici județul nu o duc prea bine. Și vă mai spun un mic secret:turiștii fac turism, nu studii de specialitate.

          Răspunde
  2. Repet:astept lista hotelurilor,pensiunilor si a restaurantelor maramuresene care accepta vauchere de vacanta? Daca nu reusim sa facem turism nici cu romani,ce asteptari sa avem de la straini?Da,sunt pesimist,mai ales ca din cate se vede la noi nimic nu se poate,totul se face greu.Doar povesti.Toata vara,baimarenii si nu numai,au fost la strandurile din Satu Mare,sa inteleg ca noi nu mai avem apa? Nu vorbesc de apa termala,chiar daca nici sa foram,in cautare,nu am fost inca in stare.Ceea ce avem noi privat,hai sa recunoastem,e o gluma ( atat ca bazine,cat si ca locuri de parcare)

    Răspunde

Lasă un comentariu