Share
Cheile Tătarului din Maramureș, singurele chei de andezit din România

Cheile Tătarului din Maramureș, singurele chei de andezit din România

Cheile Tătarului reprezintă o rezervație naturală, din Munții Gutâi, aflată pe teritoriul satului Mara, comuna Desești, din județul Maramureș. Acest obiectiv turistic a fost inclus în categoria a -III- a a Uniunii Naționale de Conservare a Naturii. Cheile Tătarului se întind pe o suprafață de 15 hectare iar cheile propriu-zise au 700 de metri. Acestea reprezintă un defileu, format de Igniș-Mara, în andezite piroxenice.Cei doi versanți sunt diferiți, unul fiind acoperit de păduri iar celălalt, stâncos și vertical.

Cheile Tătarului au devenit mai cunoscute, odată cu descoperirea  ”Sfinxului din Maramureș,” care se aseamănă foarte mult cu cel din Bucegi. Este format din roci de andezit dur și pare a fi un cap de dac.

Ne putem mândri cu singurele chei de andezit din țara noastră.Turiștii care doresc să viziteze Cheile Tătarului au două variante: fie prin satul Mara sau prin Stațiunea Izvoare. Zona este deosebit de pitorească, stâncile înalte, dând impresia  unui tablou sălbatic.

Rezervația naturală Cheile Tătarului este declarată arie protejată, prin Legea nr.5/6 martie 2000.Prin chei curge pârâul Runcu.

În vecinătatea cheilor se află mai multe obiective turistice:

  • Rezervația naturală ”Mlaștina Iezerul Mare”
  • Aria protejată ”Creasta Cocoșului”
  • Biserica de lemn ”Sfânta Paraschiva” din Desești, care datează din secolul al XVIII-lea

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu