Share
Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Ortodoxă Seini II; PS Timotei: „A fost o zi luminoasă și frumoasă, în care ne-am rugat lui Dumnezeu împreună” (FOTO)

Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Ortodoxă Seini II; PS Timotei: „A fost o zi luminoasă și frumoasă, în care ne-am rugat lui Dumnezeu împreună” (FOTO)

În duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat și a sfințit pictura în urma lucrărilor de înfrumusețare și înnoire și a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” din orașul Seini, Protopopiatul Baia Mare.

Împreună cu Preasfinția Sa au slujit preoți din parohiile învecinate între care amintim pe Pr. Ioan Zorel Buia, secretarul protopopiatului Baia Mare, Pr. Radu Cozma Constantin, parohul bisericii, Arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul, de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Valea Roșie, Pr. Bogdan Alexandru Bancoș, slujitor pe seama Capelei din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rusdea” din Baia Mare, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ionuț Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Alexandru Ionuț Socolan alături de alți părinți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de către membrii Grupului vocal ASCOR – filiala Baia Mare, fiind dirijați de Oana Lenghel și de corul parohial. La momentul chinonicului, preoteasa Ioana Botiș a interpretat o cântare bisericească.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit credincioșilor despre pericopa evanghelică care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii și care face referire la convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Nicodim, de unde se pot desprinde mai multe învățături: „în această sfântă și dumnezeiască zi de duminică, pericopa evanghelică rânduită de Sfinții Părinți ai Bisericii noastre a fost rânduită să se citească din Evanghelia după Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, numită „dinaintea Înălțării Sfintei Cruci”. Este un dialog de taină, noaptea, avut între Iisus Hristos și un Nicodim, unul dintre fruntașii sinagogii. Este un dialog foarte profund, consemnat doar de Sfântul Evanghelist Ioan”, e precizat ierarhul.

„Din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, am venit pentru prima dată în această parohie, cu multă bucurie, în numele Mântuitorului Iisus Hristos. A fost o zi luminoasă și frumoasă, în care ne-am rugat cu toții lui Dumnezeu împreună cu dumneavoastră ca să îi mulțumim pentru toate lucrurile deosebite care au fost realizate și înfăptuite aici. Aveți o biserică frumoasă, întocmai ca un chivot; toate aceste lucruri vorbesc despre frumusețea duhovnicească și despre persoana părintelui dumneavoastră care vă păstorește”, a concluzionat Preasfinția Sa.

La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, în semn de prețuire a conferit părintelui paroh Radu Cozma Ordinul Omagial „Preot Nicolae Gherman”. De asemenea, Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” a fost conferită Gabrielei Tulbure, primarul orașului Seini, și Consiliului Local. Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”. Diploma Omagială a Anului 2021 a fost conferită deputatului Gabriel Zetea, Corului parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, precum și mai multor binefăcători.

În încheiere, părintele paroh a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul comunității, și, în semn de recunoștință și prețuire, a dăruit Preasfinției Sale, din partea Consiliului parohial și al tuturor credincioșilor, o bederniță bordată cu Înălțarea Sfintei Cruci și un coș cu flori, informeaază Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil comunicații media-online.

Lasă un comentariu