Share
Renașterea creștinismului în Occident este condusă de tineri

Renașterea creștinismului în Occident este condusă de tineri

După mai bine de o jumătate de secol în care religia, și mai ales creștinismul, a pierdut teren în Statele Unite și în alte țări occidentale, trendul pare să se inverseze. Surprinzător pentru unii, dar susținut de date riguroase, publicația americană AXIOS semnalează că o nouă generație preia inițiativa în redescoperirea credinței. Este vorba de așa-numita Generație  Z, adică tinerii născuți după anul 2000, care au început să manifeste un interes crescut față de religie, iar mulți dintre ei frecventează biserica mai des decât părinții lor, informează AXIOS.

O tendință neașteptată: religia nu mai scade, ci se stabilizează

Într-o analiză a politologului Ryan Burge de la Eastern Illinois University, citată de aceeași sursă, se arată că declinul religiei în America s-a oprit pentru prima dată în ultimele decenii. Dacă generațiile anterioare deveneau din ce în ce mai puțin religioase (63% dintre cei născuți în anii ’70 se declarau creștini, 53% în anii ’80, 46% în anii ’90), acest procent a rămas constant pentru tinerii născuți în anii 2000. Mai mult decât atât, tinerii, în special bărbații, au o rată de participare la slujbele religioase săptămânale mai mare decât cei născuți mai devreme.

De ce revin tinerii la religie?

Potrivit AXIOS, revenirea tinerilor la religie are multiple cauze. Una dintre cele mai importante este căutarea comunității și a sensului, în special după anii de izolare impuși de pandemie, care au afectat profund stabilitatea emoțională. Mulți tineri au descoperit în cadrul bisericii un spațiu de susținere, apartenență și ancorare într-o societate din ce în ce mai fragmentată.

Pentru o parte dintre tineri, creștinismul este perceput ca o instituție care nu este ostilă identității lor de clasă socială. În același timp, religia este tot mai des asociată cu valorile tradiționale și conservatoare.

Renaștere religioasă și în Europa

Renașterea creștinismului nu se limitează la Statele Unite. Într-un editorial din The New York Times, se arată că fenomenul este prezent și în Europa:

– În Franța, Biserica Catolică a înregistrat peste 17.000 de botezuri într-un singur an, cel mai mare număr din ultimele două decenii.

– În Marea Britanie, proporția tinerilor între 18 și 24 de ani care merg la biserică cel puțin o dată pe lună a crescut de la 4% în 2018 la 16% în prezent.

Un aspect interesant este modificarea raportului dintre bărbați și femei în ceea ce privește religiozitatea. Dacă în generațiile trecute femeile erau mai religioase decât bărbații, acum acest decalaj se estompează sau chiar se inversează. Mai mulți tineri bărbați devin religioși, în timp ce o parte dintre femei se distanțează în continuare de religie. Oare de ce?

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu