Share
PS Timotei Sătmăreanul s-a aflat în această duminică în mijlocul credincioșilor din Cărbunari

PS Timotei Sătmăreanul s-a aflat în această duminică în mijlocul credincioșilor din Cărbunari

În duminica a 32-a după Rusalii, 21 ianuarie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Cărbunari, Protopopiatul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Ionuț Pleș, slujitor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Bogdan Ciocotișan din Dumbrăviţa și președintele ATOP Baia Mare, Pr. Claudiu Pop, slujitor la Parohia „Înălțarea Domnului” din Baia Mare, Pr. Valeriu Tiberiu Latiș, parohul bisericii, Pr. Ursu Iulian Nicușor din Dobric, Arhid. Dumitru Botiș, director de servicii sociale ale eparhiei, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, alături de alți preoți invitați.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos” condus de Florian Vois, iar la momentul Chinonicului, preoteasă Marcela Ștefania Latiș a interpretat o priceasnă.

„Pericopa evanghelică care a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii, consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca – capitolul 19, versetele 1-10 -, este cunoscută de noi toți, prin faptul că face parte din rândul celor șapte Sfinte Evanghelii care se citesc la Taina Sfântului Maslu. Dumnezeu, care privește în ființa noastră, a văzut în sufletul și inima vameșului Zaheu, că există o dorință arzătoare, o credință, adică, de întoarcere de la starea de lăcomie și de păcat, la starea de pocăință, schimbare și înnoire a ființei sale. Observăm faptul că mesajul evanghelic al duminicii de astăzi este unul foarte profund și duhovnicesc pentru fiecare dintre noi prin faptul că Dumnezeu ne caută pe fiecare în parte iar noi trebuie să ne întoarcem inimile spre El, întocmai cum s-a întâmplat cu vameșul Zaheu”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru părintele Adrian Ieremi, fost paroh al bisericii, care s-a mutat la cele veșnice în anul 2020, la vârsta de 41 de ani, în urma unui tragic accident. În prezent, parohia este păstorită de părintele Valeriu Tiberiu Latiș și numără aproximativ 600 de credincioși.

Foto: Tudor Ciocotișan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu