Share
PS Timotei a liturghisit în Parohia Posta și a sfințit noua capelă de cimitir din localitate

PS Timotei a liturghisit în Parohia Posta și a sfințit noua capelă de cimitir din localitate

Duminică, 5 iulie (a IV-a după Rusalii), Preafințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Posta, Protopopiatul Chioar. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și Slujba de binecuvântare a Capelei de cimitir care a primit hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr” și „Sfintele Cuvioase Marta și Maria”.

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Nicolae Petruș, protopopul Chioarului, Pr. Ciprian Coza, secretar al Protopopiatului Chioar, Pr. Dorin Tămaș, parohul credincioșilor din Posta, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, alături de alți părinți slujitori invitați din parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La momentul Pricesnei, Corul horitoarelor din Săpâia și Posta au interpretat o cântare duhovnicească în cinstea Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat pericopa evanghelică care s-a citit în această duminică la Sfânta Liturghie, și anume, despre vindecarea slugii sutașului. „Conducătorul roman poate fi un exemplu pentru noi toți cei de astăzi, deoarece în dialogul cu Mântuitorul Iisus Hristos este de o profundă smerenie spunând faptul că nu este vrednic ca Dumnezeu să intre sub acoperământul casei sutașului. Astfel, dacă păgânul din Sfânta Evanghelie L-a impresionat pe Dumnezeu cu atitudinea sa, la rândul nostru și noi trebuie să Îl impresionăm pe Dumnezeu cu faptele noastre bune cele bune”, a spus PS Timotei.

La final, părintele paroh a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul credincioșilor și, în semn de prețuire, a dăruit Preasfinției Sale, din partea consiliului parohial și a comunității din Posta, o bederniță având imprimată icoana Acoperământul Maicii Domnului și un coș cu flori. De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a dăruit părintelui paroh o bederniță.

Totodată, primarul comunei Remetea Chioarului, Călin Ovidiu Petrică, a fost distins cu Ordinul comemorativ „Preot Nicolae Gherman”, pentru implicarea în construcția capelei mortuare. Ionuț Surduc, binefăcător, a primit Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman”. Valentin Coteț, cântărețul bisericesc al Parohiei, a fost distins cu Gramata Episcopală, iar Consiliul și Comitetul parohial al Parohiei Ortodoxe „Sfântul Ilie Tesviteanul” Posta au primit Diplome de vrednicie.

Lasă un comentariu