Share
PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împlinește 58 de ani

PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împlinește 58 de ani

PS Părinte s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, fiind al patrulea copil al familiei Ştefan şi Maria Hodea.

A urmat primele opt clase la Şcoala Generală “Octavian Goga” din localitate, iar în 1976, la vârsta de 14 ani a intrat, ca frate, în obștea Mănăstirii “Sfânta Ana” Rohia. A urmat treapta întâi de liceu în satul natal, petrecând vacanţele în mănăstire.

Cu aprobarea IPS Teofil Herineanu, în1979 a fost transferat la Seminarul din Cluj Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1983, fiind hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. În 1985 a fost tuns în monahism, avându-l naş de călugărie pe PS Justinian Maramureșanul, primind numele de Iustin.

Ca ieromonah slujitor la mănăstirea Rohia, a îndeplinit şi ascultarea de secretar al mănăstirii. În 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în  1992. Tot în 1988, IPS Arhiepiscop Teofil al Clujului i-a încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit stareţ al acestei mănăstirii. În 1990 a devenit protosinghel, iar în 1993, la propunerea PS Justinian, Sfântul Sinod al BOR aprobă ridicarea sa la rangul de arhimandrit.

În 22 martie 1994 Sfântul Sinod al BOR aprobă alegerea sa în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de “Sigheteanul”.

În 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea “Sfânta Ana” hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureşului şi Satmarului.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe PS Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa din 16 decembrie 2016.

Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia Mare.

Lasă un comentariu