Share
PS Iustin: „Vom sărbători cele mai triste Paști din toată slujirea noastră”

PS Iustin: „Vom sărbători cele mai triste Paști din toată slujirea noastră”

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a transmis azi, 16 aprilie, un mesaj credincioșilor. Acesta cuprinde îndrumări pentru pregătirea și oferirea Sfintelor Paști, Sfintei Lumini și a Pastoralei la Învierea Domnului 2020.

„Întrucât, așa cum era de așteptat, starea de urgență și restricțiile în ce privesc activitățile cu public, care includ și comunitățiile religioase, nu s-au ridicat, vă transmitem câteva îndrumări, astfel:

Sfintele „Paști” se vor oferi în dar de către toate parohiile și mănăstirile, în pahare de unică folosință cu capac, cu respectarea strictă a condițiilor impuse de procedurile sanitare, respectiv, vor fi ambalate în pungi, iar la pregătirea și transportul lor reprezentanții parohiilor sau ai mănăstirilor vor purta mănuși și măști de protecție. „Paștile” vor fi pregătite și sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Patimilor și oferite, în mediul rural, vineri și sâmbătă, în funcție de mărimea comunității. Ele se consumă în Noaptea de Paști, după Sfânta Liturghie și în toată săptămâna luminată, înainte de începerea mesei de Paști, rostind înainte de trei ori, Hristos a Înviat! și Adevărat a Înviat!

Această procedură se poate aplica și la parohiile din mediul urban sau, în consultare cu autoritățile în drept, se pot găsi soluții, în așa fel încât fiecare familie să primească în dar paștile și pastorala, cu condiția respectării ordinelor militare, fără a pune populația în pericol de infestare și îmbolnăvire.

Pentru lămurirea și liniștea dumneavoastră, vă învățăm cu duhovnicească și părintească dragoste că: „Paștile”, sub forma pâinii și a vinului, pregătite în Joia Mare, sunt cele care sfințesc și tămăduiesc sufletul, precum aghiazma mare ori mică, iar bucatele binecuvântate sunt cele care hrănesc trupul. „Paștile” sunt mântuitoare și sfințitoare. Bucatele sunt hrană pentru trup și întrețin viața biologică. Așa să înțelegeți, să credeți și să făptuiți.

Alături de fiecare pachet cu „Paști”, va fi oferită și Pastorala noastră la Învierea Domnului 2020, întrucât am tipărit-o în 150.000 de exemplare, aproximativ atâtea câte familii există în Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

În ce privește binecuvântarea bucatelor, care este o tradiție locală de inspirație occidentală, îndemnăm credincioșii să împlinească următoarea rânduială: în cadrul Sfintei Liturghii, după Rugăciunea Amvonului, când preoții vor citi rugăciunea de ridicare a postului și binecuvântare a bucatelor, cel mai în vârstă din casă sau capul familiei, va stropi cu aghiazmă mică bucatele pregătite pentru Sfintele Paști, după care veți consuma aceste bucate binecuvântate în toate zilele de Paști, nu înainte de a gusta de trei ori din „Paștile” sfințite (pâine și vin), rostind Hristos a Înviat.

Cu privire la săvârșirea slujbelor în prima zi de Paști, chemăm toți preoții să urmeze tipicul la nivel eparhial, săvârșind imediat după slujba Învierii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar de la ora 12.00, slujba Vecerniei, a doua Înviere.

Vă mai facem cunoscut că și anul acesta Sfânta Lumină va fi adusă cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel de la Biserica Învierii Domnului din Ierusalim, iar în Eparhia noastră prin bunăvoința domnului Mircea Lețiu. Ea va fi distribuită în Satu Mare și la Catedrala Episcopală din Baia Mare, preoților și delegațiilor prezente. În funcție de ora la care va sosi Sfânta Lumina, ea poate să ajungă și la casele credincioșilor, prin ducerea ei, procedând la fel ca și cu Sfintele Paști, de către consilierii și voluntarii parohiei, fie în timpul Slujbei Învierii din Noaptea de Paști, fie în Ziua de Paști, cu respectarea tuturor regulilor prevăzute și la oferirea Paștilor.

Cu durerea în sufletul nostru de Părinte și arhipăstor că vom sărbători cele mai triste Paști din toată slujirea noastră, să-L rugăm toți împreună pe Hristos Cel Înviat să treacă de la noi un astfel de pahar și să nu-l mai bem vreodată, dar să fim încredințați că El este viu și va veni la noi, ucenicii, fie și spre seară, în singurătatea foișorului, aducându-ne pacea, bucuria și binecuvântarea, iar noi, la rândul nostru, vom putea, după această perioadă, să ieșim și să spunem mulțimilor că „Am văzut pe Domnul și că El este viu”!

Sărbători binecuvântate, cu o lucrare sfântă care să arate că Biserica Ortodoxă – Mama Poporului Român și slujitorii lui Dumnezeu, părinții duhovnicești ai Neamului Românesc, sunt acolo cu poporul și în popor în toată vremea, la bine și la greu, și că asigură dăinuirea și nemurirea neamului românesc!”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu