Share
PS Iustin, vizite canonice și de lucru în Protopopiatul Ortodox Vișeu

PS Iustin, vizite canonice și de lucru în Protopopiatul Ortodox Vișeu

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat o vizită canonică și de lucru în Protopopiatul Ortodox Vișeu, marți, 9 august, unde a vizitat mai multe parohii pentru a oferi preoților parohi câteva îndrumări și recomandări administrative și edilitar-gospodărești.

În cadru acestor vizite, Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost însoțit de către Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului și de Arhid. Teodosie Bud, consilier economic.

Parohia Ortodoxă „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” Petrova Josani (preot paroh Ioan Petrovai): biserica se află la stadiul picturii, Preasfințitul Părinte Iustin apreciind lucrarea executată de către pictorul Constantin Bumbu; se dorește construirea unei uși de acces din altar în exterior, construirea unei uși din încăperea proscomidiarului în biserică și construirea unui proscomidiar din cărămidă.

Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Petrova (preot paroh Pop Petru Florin): Preasfinția Sa a apreciat lucrările de calitate executate până acum la pardoselile din biserică și altar: recondiționarea iconostasului, construirea unei noi uși din naos în exterior și încălzirea prin pardoseală. Se dorește modificarea coifului de la turn și reamenajarea turnului după modelul de la parohia Bârsana, construirea mobilierului bisericesc în altar din cărămidă, înlocuirea băncilor cu scaune, amenajarea unei încăperi la intrare cu rol cameră de spovedit, birou și înlocuirea picturii cu una adecvată arhitecturii bisericii.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Ilie” Leordina (preot paroh Cupșe Dorin Bogdan): întreaga biserică este îngrijită și are un aspect frumos, construirea unei capele mortuare, aflată la stadiul finisajelor. Se dorește construirea unei copertine la intrarea în biserică, construirea unui lumânărar, zidirea cu cărămidă a piciorului sfintei mese și înlocuirea capacului de lemn cu unul din marmură, construirea unei uși din altar în exterior, completarea mobilierului existent în altar cu piese lipsă: dulap veșminte, dulap tehnic (stație audio, cabluri, prelungitoare, etc.), amenajarea unei camere pentru spovedit și amenajarea exteriorului de la capela mortuară.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Ilie” Leordina Râu (preot paroh Bârnă Cornel): interior frumos, iconostas deosebit, construcția casei parohiale. Se dorește continuarea demersurilor pentru începerea picturii, închiderea geamului central din altar pentru a obține spațiu pentru pictură, renunțarea la băncile existente în biserică și confecționarea de strane pe pereții laterali și scaune în biserică, construirea unui lumânărar, continuarea lucrărilor la gardul bisericii și amenajarea curții bisericii.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Vișeu de Jos Danova (preot paroh Andreica Sergiu Cosmin): biserica frumoasă și îngrijită, casă parohială cu sală de mese și capelă mortuară. Se dorește construirea unui proscomidiar, mobilier bisericesc în altar, precum și renunțarea la o masă aflată în mijlocul bisericii unde se află o icoană la închinare.
Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Vișeu de Sus (preot paroh, Mihai Chira, protopopul Vișeului): s-a apreciat finalizarea lucrărilor de înlocuire a învelitorii cu tablă de cupru. Se dorește achiziția sau construirea Scaunului de Sus și lumină mai multă în biserică.

Sediul Protopopiatului Ortodox Român Chioar (vizită și sfaturi legate de amenajarea unei săli de protocol).
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Valea Scradei din Vișeu de Sus (stareță, monahia Teofana Ciolpan): amenajarea terenului pentru construirea casei cu paraclis și s-au oferi sfaturi legate de compartimentarea casei și funcționalitatea unor spații.

Parohia Ortodoxă „Sfântul Ilie” Borșa II (preoți slujitori: Ioan Pop și Mihai Florin): Preasfințitul Părinte Iustin apreciază lucrările din Sfântul Altar: pardoseli din travertin, Sfânta Masă nou construită, mobilier bisericesc; iconostas aflat în restaurare, lucrări de la exteriorul bisericii și acoperișul refăcut cu învelitoare din cupru. Se dorește mutarea unei cruci din marmură și fier aflată în fața ușii de intrare, înlocuirea picturii cu una adecvată arhitecturii maiestuoase a bisericii, oprirea înhumărilor în jurul bisericii și construirea unui lumânărar.

Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Borșa IV (preot paroh Florin Timiș): biserică curată și îngrijită, cu capelă mortuară și sală socială frumoase. Se dorește zidirea din cărămidă a piciorului Sfintei Mese, înlocuirea capacului de lemn cu unul din marmură, construirea unui proscomidiar, confecționarea de mobilier în altar: dulap de veșminte, dulap tehnic (stație audio, cabluri), renunțarea la o masă aflată în mijlocul bisericii unde se află o icoană la închinare, renunțarea la bănci și achiziția de scaune, tapițarea actualelor strane și construirea unui lumânărar.
Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Săcel I (preot paroh, Dumitru Iuga): clădirea nouă a primit denumirea de la Preasfințitul Părinte Iustin de Centrul Social Cultural „Justinian Arhiepiscopul” și Casă Parohială de când a fost prezentat proiectul.

Parohia Ortodoxă „Înălțarea Sfintei Cruci” Ieudișor (preot paroh Vlad Călin): lucrări la biserică.
O parte dintre parohiile vizitate dețin capelă mortuară sau capelă de cimitir finalizată sau ȋn curs de finalizare și fac parte din Proiectul Eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortură”, proiect care a fost lansat la propunerea Preasfințitului Părinte Iustin în anul 2021, infrormează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu