Share
PS Iustin: „Să devenim mărturisitori cu adevărat ai lui Hristos. Viaţa noastră trebuie să fie conformă cu mărturisirea”

PS Iustin: „Să devenim mărturisitori cu adevărat ai lui Hristos. Viaţa noastră trebuie să fie conformă cu mărturisirea”

Duminică, 14 iunie, a Tuturor Sfinţilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ţeghea din Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos”, dirijat de arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu.

PS Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură despre Sfinţi. „Cine sunt toţi Sfinţii? Toţi cei care au fost preaslăviţi de Dumnezeu de la începutul istoriei  creştinismului, de la începutul întemeierii Bisericii lui Hristos, la Cincizecime, a Bisericii văzute la Pogorârea Sfântului Duh, şi până la noi şi până la sfârşitul veacurilor.

Cei ce au fost, cei ce sunt şi cei ce vor fi bineplăcuţi lui Dumnezeu şi aleşi, şi slăviţi, şi plini de credinţă şi de har mărturisitori ai lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu, Mântuitorul lumii. Iată, deci, că Sfinţii pe care-i cinstim astăzi, pe toţi împreună, sunt din toate timpurile, din toate părţile Pământului, bogaţi şi săraci, tineri sau bătrâni, martiri sau Sfinţi care au trăit viaţa în conformitate cu Evanghelia şi nu şi-au încheiat viaţa prin martiriu, drepţi şi iubitori de Dumnezeu sau unii chiar foşti păcătoşi, care s-au căit de păcatele lor şi au devenit Sfinţi printr-o viaţă curată şi mărturisirea lui Hristos neclintită.

Pe aceştia toţi îi prăznuim noi astăzi, pentru că Duhul Sfânt pe Care Mântuitorul L-a făgăduit Sfinţilor Apostoli că Îl va trimite Lor şi lumii ca mângâietor, venind peste Sfinţii Apostoli, I-a umplut de putere şi de har, de curaj, de bărbăţie şi de înţelepciune, încât nimeni nu le-a putut sta împotrivă şi au mărturisit în faţa elitelor religioase ale poporului evreu, care erau cărturarii şi fariseii, şi în faţa parlamentului lor, care era sinedriu, soborul tuturor acestor lideri, în general religios, dar ei făceau şi politica poporului ales, au mărturisit Sfinţii Apostoli cu tărie şi nu au tăgăduit, atunci când le-au poruncit să nu mai vorbească despre Hristos şi să tacă. Ei au spus cu îndrăzneală, după ce S-a pogorât Duhul Sfânt şi s-au umplut de putere, de inspiraţie şi de înţelepciune, au zis „Judecaţi voi! Să ascultăm mai mult de voi sau de Dumnezeu? Noi nu putem să nu spunem ceea ce am văzut. Noi am fost martori la viaţa Mântuitorului, Care a trăit fără pată. Viaţă unică, pe care nimeni dintre oamenii de pe pământ n-a mai trăit-o”, a spus PS Iustin.

Apoi, a adus alte lămuriri despre Sfinţii din toate timpurile: „Sfinţii nu sunt doar cei din trecut. Nu sunt doar, cum a avem impresia simplistă, că sunt doar cei făcători de minuni. Sau că sunt doar cei ce s-au retras în pustiu şi trăiesc o viaţă frumoasă. Nu sunt doar aceia. Şi nu sunt doar oamenii lipsiţi de păcat. Au toate la un loc. Pot să fie şi făcători de minuni. Pot să fie şi retraşi din lume, din lumea păcatelor în lumea lui Dumnezeu, într-o mănăstire sau într-o sihăstrie. Pot să fie lipsiţi de păcate sau cu păcate foarte puţine şi foarte mici, cu o viaţă creştină îngrijită şi cu principii morale şi nu îşi permit să degradeze fiinţa umană, să decadă, să întineze haina botezului. Pot să fie, dar nu sunt numai aceştia. Ce zice Mântuitorul despre Sfinţi? Care sunt pentru El Sfinţii? Cei mai bineplăcuţi. Ce zice Evanghelia? Pentru cel ce va mărturisi pentru Mine înaintea lui Dumnezeu, înaintea oamenilor, voi mărturisi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri. Se face avocatul tuturor mărturisitorilor, tuturor Sfinţilor. Vă daţi seama? Hristos – avocatul şi susţinătorul nostru!”.

În continuare, Întâistătătorul Eparhiei a vorbit despre calităţile pe care le au sfinţii. „Prima calitate a Sfântului şi prima condiţie: să fii proclamat, declarat şi recunoscut de Biserică şi trecut în calendar sau cel puţin primit de Dumnezeu, chiar dacă nu toţi Sfinţii sunt trecuţi în calendar, că sunt ca stelele Cerului de mulţi şi nu pot fi trecuţi toţi în calendar, restul sunt în cerul lui Dumnezeu, dar sunt pomeniţi în această duminică toţi. Şi cei necunoscuţi. De la începutul veacurilor până astăzi. Mărturisirea lui Hristos este pecetea şi apoi urmează dreapta vieţuire şi dreapta făptuire.

Să devenim mărturisitori cu adevărat ai lui Hristos. Viaţa noastră trebuie să fie conformă cu mărturisirea. Deci, nu putem numai să mărturisim cu buzele şi alta să facem în restul vieţii noastre. Şi să avem şi o dreaptă vieţuire. Care este dreapta vieţuire? Să cinstim Biserica şi slujitorii bisericeşti. Sunt cele nouă porunci bisericeşti. Să ţinem posturile, să ţinem sărbătorile şi să avem o dreaptă vieţuire, cum au fost Sfinţii Părinţi şi părinţii noştri. Şi apoi dreaptă făptuire. Fapte bune. Credinţa fără fapte este credinţă moartă”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

După încheierea Sfintei Liturghii, Episcopul a acordat stavroforei Emanuela Mateiu, stareţa Mănăstirii Ţeghea, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, cu îndemnul de a turna un clopot de 1.000 kg şi să construiască o clopotniţă, iar sfântul locaş mănăstiresc a fost distins cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, în memoria Arhipăstorului care a pus piatra de temelie a bisericii în anul 1995.

Maica stareţă Emanuela Mateiu a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Maicii Domnului cu praznicele împărăteşti ale Maicii Domnului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu