Share
PS Iustin: „În post trebuie să sporim rugăciunea: părinții împreună cu copiii, stând în genunchi în fața icoanei”

PS Iustin: „În post trebuie să sporim rugăciunea: părinții împreună cu copiii, stând în genunchi în fața icoanei”

În după-amiaza zilei de miercuri, 7 aprilie, cu începere de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite la parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Rozavlea, Protopopiatul Vișeu, satul natal al Preasfinției Sale.

Întru întâmpinarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin au fost prezenți, conform tradiției, mulțime de coconi rozovleni, îmbarcați în frumoasele straie populare, un port tradițional unic și deosebit, care face multă cinste atât Maramureșului Voievodal cât și întregii țări.

Alături de Preasfinția Sa, în cadrul soborului slujitor amintim pe Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, Pr. Cozma Vasile, parohul credincioșilor rozovleni, Pr. Coste Anin Alexandru, parohul credincioșilor din Rozavlea – Șesu Mănăstirii, Pr. Simion Smicală, parohul din Rozavlea – Sâlța, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare și Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului.

Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

În cuvântul de învățătură rostit la momentul Chinonicului, Preasfințitul Părinte Iustin a făcut referire la timpul călătoriei nostre din Postul mare, precum și la vremurile pe care le trăim.
„Suntem într-o vreme de pregătire în care timpul nostru creștinesc este în conformitate cu credința pe care o trăim. Este aceeași credință care am primit-o de la înaintașii noștri, adică de la moșii și strămoșii noștri de acum două mii de ani. Încercăm să trăim viața ca și străbunii noștri deși ei au strălucit în viața lor mai mult de cât noi, întocmai cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei: aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”, a precizat Preasfinția Sa.
În continuare, Preasfințitul Părinte Iustin a explicat rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite: „această rânduială este la fel de importantă și mântuitoare ca și celelalte două Sfinte Liturghii, a Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Vasile cel Mare”, a adăugat Întâistătătorul Eparhiei noastre.

„În post trebuie să sporim rugăciunea: părinții împreună cu copiii, stând în genunchi în fața icoanei. Trebuie să postim cu toții pentru ca Dumnezeu să ne ocrotească și să ridice de la noi toate bolile”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

În încheiere, părintele paroh Vasile Cozma a mulțumit Preasfințitului Părinte Iustin pentru binecuvântarea de a fi în mijlocul credincioșilor rozovleni din satul natal și, în semn de mulțumire și recunoștință, a dăruit Preasfinției Sale o Sfântă Cruce de binecuvântare.

La final, Cristiana Adina Uglea din Rozavlea, elevă la Liceul de Artă din Baia Mare a interpretat o cântare specifică postului, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.

Lasă un comentariu