Share
Procesiune de Rusalii în Baia Mare

Procesiune de Rusalii în Baia Mare

Duminică, 4 iunie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a asistat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la Vecernia „Plecării genunchilor”, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul sfântului locaş, Pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Ipod. Vasile Pop.

A devenit deja o tradiţie ca în ziua de Rusalii, după oficierea vecerniei „Plecării genunchilor”, mulţimea de credincioşi să ponească într-o procesiune prin municipiu, intitulată „Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii”.

Anul acesta a avut loc ediţia a VIII-a, pe traseul Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” – bulevardul Republicii – strada Vasile Alecsandri – strada Hortensie – bulevardul Unirii – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Cele câteva mii de credincioşi, mai multe ca în alţi ani, au purtat în mâini icoane, ripide, au intonat troparul praznicului şi cântări bisericeşti, pe un traseu protejat de echipele de ordine ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale.

În procesiune a fost purtată icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, pictată în Sfântul Munte Athos, care a fost adusă sâmbătă în procesiune la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare pentru închinarea credincioşilor şi ca să sfinţească municipiul şi locurile pe unde trece.

„Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii” este pelerinajul aşteptat cu mult drag de credincioşii municipiului, ei venind împreună cu preoţii lor din parohii, cum s-a întâmplat şi anul acesta, când toţi preoţii parohiilor din Baia Mare au fost în procesiune.

La încheierea procesiunii, Preasfinţitul Părinte Iustin a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Foto: Ipod. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu