„Sesiunea anuală de comunicări științifice”, 4-5 octombrie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș; În program, mulți invitați de marcă - 2 minute în urmă
Tânărul maramureșean Ionuț Uivaroși a lansat albumul de pricesne “Mamă, nu uita” - 32 minute în urmă
Sighetu Marmației: Liceul Forestier are un teren de sport proaspăt inaugurat - 1 oră în urmă
Târg expoziţional de ovine şi caprine în Ocna Şugatag - 2 ore în urmă
Două medalii de aur și o medalie de argint obținute de dansatorii băimăreni la Concursul Internațional „Romanian Dance Festival” - 2 ore în urmă
Lucrare importantă de canalizare în orașul Borșa - 3 ore în urmă
„Crosul Tineretului”, Baia Sprie: Invitație la alergare pentru elevii din regiune care adoră mișcarea, adresată de Asociația „Zâmbet pentru Tineri” - 4 ore în urmă
Un nou început academic pentru tinerii studenți din Baia Mare - 15 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, marți, 3 octombrie - 16 ore în urmă
Peste 30 de titluri și tot atâția autori din Maramureș se vor întrece la concursul ”Cărțile Anului” - 19 ore în urmă
Procesiune de Rusalii în Baia Mare
Duminică, 4 iunie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a asistat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la Vecernia „Plecării genunchilor”, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul sfântului locaş, Pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Ipod. Vasile Pop.
A devenit deja o tradiţie ca în ziua de Rusalii, după oficierea vecerniei „Plecării genunchilor”, mulţimea de credincioşi să ponească într-o procesiune prin municipiu, intitulată „Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii”.
Anul acesta a avut loc ediţia a VIII-a, pe traseul Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” – bulevardul Republicii – strada Vasile Alecsandri – strada Hortensie – bulevardul Unirii – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Cele câteva mii de credincioşi, mai multe ca în alţi ani, au purtat în mâini icoane, ripide, au intonat troparul praznicului şi cântări bisericeşti, pe un traseu protejat de echipele de ordine ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale.
În procesiune a fost purtată icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, pictată în Sfântul Munte Athos, care a fost adusă sâmbătă în procesiune la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare pentru închinarea credincioşilor şi ca să sfinţească municipiul şi locurile pe unde trece.
„Purtați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii” este pelerinajul aşteptat cu mult drag de credincioşii municipiului, ei venind împreună cu preoţii lor din parohii, cum s-a întâmplat şi anul acesta, când toţi preoţii parohiilor din Baia Mare au fost în procesiune.
La încheierea procesiunii, Preasfinţitul Părinte Iustin a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Ipod. Vasile Pop