Share
Prima parohie ortodoxă din Baia Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, a împlinit 100 de ani de existență

Prima parohie ortodoxă din Baia Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, a împlinit 100 de ani de existență

Marți, 6 decembrie, de sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei și făcătorul de minuni, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare cu ocazia hramului bisericii și cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea parohiei.

„Parohia ‹‹Sfântul Ierarh Nicolae›› din Baia Mare a împlinit 100 de ani de existenţă şi este o parohie mult iubită de credincioşi, care sunt legaţi de biserica cu acelaşi nume, pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae şi care a apărut ca o necesitate a credincioşilor ortodocşi din municipiul Baia Mare.

S-a slujit multă vreme într-o casă, la care s-a adăugat un turn şi, prin anii 80, s-a pornit construirea acestei biserici de către părinţii de atunci, Părintele Gheorghe Bălan şi Părintele Gavril Mociran, protoiereu al Băii Mari, iar în 1985, deci în plin comunism, a avut loc un eveniment fără precedent: sfinţirea acestei biserici de către Arhiepiscopul Teofil al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Episcopul Justinian Maramureşeanul, pe atunci Episcop vicar.

Am participat şi noi, în calitate de ieromonah la Mănăstirea Rohia, foarte tânăr fiind, şi n-am ştiut atunci că va veni vremea când ne vom odihni duhovniceşte în această biserică şi IPS Justinian şi eu, în calitate de păstor şi arhiereu, slujind şi rugându-ne Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestei biserici. La 100 de ani şi, iată, trei decenii şi ceva de la sfinţirea acestei biserici, ce a fost înnnoită în anii trecuţi, acum a fost din nou înnoită, s-a schimbat pardoseala, s-a placat cu granit şi a fost înnoit exteriorul de către părintele Fabian Coroian, protoiereul Băii Mari, părintele Mihai Tira şi părintele Asist. Univ. Dr. Petrică Covaciu. Ei păstoresc astăzi aici.

Am revenit cu bucurie în mijlocul credincioşilor şi a fost o sărbătoare frumoasă, o sărbătoare binecuvântată, luminoasă şi pregătitoare pentru praznicul Naşterii Domnului. De altfel, de la această sărbătoare debutează colindele şi darurile, Sfântul Nicolae este mult dăruitor şi mult iubit de copii, care aşteaptă de la el daruri, iar credincioşii împlinirea rugăciunilor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Ziua de azi este o zi de mare sărbătoare pentru biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, deoarece se împlinesc 100 de ani de existenţă, fiind prima parohie şi prima biserică ortodoxă din municipiul Baia Mare, a subliniat Pr. Fabian Coroian, paroh şi protopopul Băii Mari.

„Ea s-a înfiinţat în 1922, în octombrie, prin grija preotului de atunci, Alexiu Latiş, care, în colaborare cu autorităţile din vremea aceea, cu primăria şi cu şcoala, Liceul din vecinătate, „Gheorghe Şincai”, au primit o sală de sport, căreia, după aceea, i-au construit un turn în faţă, şi au transformat-o în biserică, ce a existat până în 1985, când, prin grija preoţilor de atunci, deşi în plin regim comunist, în baza unei autorizaţii de renovare, s-a construit actuala biserică de către preoţii Gavril Mociran, protoiereul de Baia Mare, trecut la cele veşnice, şi Gheorghe Bălan, care este în viaţă şi slujeşte.

Nu cu uşurinţă au făcut aceasta, ci cu mare risc, deoarece puteau să-şi piardă libertatea. Din biserica aceasta, după revoluţie, s-au mai desprins încă şase parohii şi fiecare parohie şi-a construit biserică separat. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru grija pe care o revarsă mereu asupra acestei biserici, care, cu timpul, a fost supusă unor renovări. Prin grija preotului Ioan Pop s-a refăcut pictura, iar în ultimii trei ani s-au făcut lucrări la exteriorul bisericii, s-a placat în interior cu granit, s-a introdus încălzirea prin pardoseală, trasul clopotelor a fost automatizat. Biserica este una frecventată şi căutată de mulţi credincioşi din Baia Mare”, mai spune pr. Fabian Coroian, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu