Share
Praznicul Înălțării Sfintei Cruci: A fost hramul Mănăstirii Săpânța – Noul Peri (FOTO)

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci: A fost hramul Mănăstirii Săpânța – Noul Peri (FOTO)

Miercuri, 14 septembrie, de Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Săpânța – Noul Peri, unde a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta mănăstirii, cu ocazia hramului așezământului monahal.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, Protos. Agathon Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, Pr. Grigore Luțai, paroh în Săpânța, Pr. Ioan Năneștean, paroh în Budești, Pr. Pușcaș Gabriel Hrenyuk, paroh în Sarasău, Pr. Marius Iusco, paroh în Rona de Jos, Pr. Ilie Ciuban, paroh în Iapa – Sighet VI, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Ionuț Alexandru Socolan, alături de alți părinți invitați din parohiile protopopiatului Sighet.

Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, conduși de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ne întâlnim și în acest an la acest praznic mare și sfânt al Înălțării Sfintei și Cinstitei Cruci la Mănăstirea Săpânța – Noul Peri, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Aici este locul cel mai potrivit pentru a sărbători acest praznic. De ce? Pentru că în comuniune cu noi și cu dumneavoastră, Dumnezeu face minuni, trimite Duhul Său cel Sfânt în sufletele și inimile noastre. Aici, la Săpânța, Dumnezeu a rânduit și a binecuvântat, iar ctitorii au înfăptuit și au înălțat Sfânta Cruce la peste 75 metri astfel încât turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. Și, de atunci, ne adunăm aici în această oază de sfințenie și de liniște duhovnicească pentru a cinsti și a ne închina Sfintei și de viață făcătoarei Crucii Domnului”, a explicat Preasfinția Sa.

La final, părintele ieromonah Nicolae Tat, duhovnicul Mănăstirii Săpânţa, a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul obștii monahale, și, în semn de mulțumire, prețuire și recunoștință, a dăruit Preasfinției Sale, din partea obștii monahale în frunte cu monahia Agnia Ciuban, stareța mănăstirii și a părinților slujitori, un coș cu flori, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil comunicații media-online.

Lasă un comentariu