Share
Numeroși maramureșeni merg la mănăstire de Adormirea Maicii Domnului: „E foarte frumos și emoționant să vezi atâta lume că se roagă împreună”

Numeroși maramureșeni merg la mănăstire de Adormirea Maicii Domnului: „E foarte frumos și emoționant să vezi atâta lume că se roagă împreună”

Astăzi, 14 august, este ultima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, iar mâine este Praznicul.

Potrivit doxologia.ro, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificații teologice și spirituale pentru credincioși. De altfel, însăși icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină primirii mamei în brațele lui Hristos, Fiul ei. În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Macii sale, ca pe un bebeluș. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ținut în brațe pe Dumnezeu, acum odihnește în brațele Fiului și Stăpânului ei.

Moartea Maicii Domnului înseamnă intrarea ei în iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se unește cu inima Fiului, simțind dumnezeiește durerile lumii și alinându-le cu milostivirea ei. După adormire, nimeni și nimic nu o mai pot opri pe Maica Domnului să ajute pe toți credincioșii. Nici timpul, nici spațiul, nici limitările umane, nu mai pot opri pe Maica Domnului să fie pretutindeni în har, mângâind pe cei îndurerați și inspirând Biserica Fiului ei.

„Oamenii își îmbracă trupul cu ce au ei mai frumos acasă și pleacă înfrumusețați sufletește cu liniștea oferită de acest loc sfânt”

Credincioșii maramureșenii au mare evlavie la Maica Domnului și tocmai de aceea mulți aleg să meargă la mânăstiri în această zi.

„Praznicul Adormirii Maicii Domnului este o sărbătoare mult iubită şi cinstită de creştinii ortodocşi maramureșeni. În fiecare an, pe 15 august, credincioșii din comuna Budești, satul meu natal, își îndreaptă pașii spre Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, mănăstirea de suflet a budeștenilor, aș spune eu. Acolo, personal, simt că rugăciunile ajung mai repede la Cer, simt că conexiunea mea cu Tatăl Ceresc este mai strânsă. Acolo este oaza mea de liniște, iar grijile lumești se fac dispărute. Mănăstirea Budești este o mănăstire iubită de mulți maramureșeni și nu numai, astfel, la sărbătorile mari, cum este și praznicul Adormirii Maicii Domnului, maramureșenii își scot din lada de zestre cele mai frumoase straie pentru a participa la Sfânta Liturghie. Oamenii își îmbracă trupul cu ce au ei mai frumos acasă și pleacă înfrumusețați sufletește cu liniștea oferită de acest loc sfânt”, a declarat Ileana Borodi.

„Noi aproape în fiecare an suntem la mănăstire cu ocazia acestei sărbători. Cel mai des mergem la Rohia, însă am fost și la Rohița, Chiuzbaia, Rodina, Măriuș. E foarte frumos și emoționant să vezi atâta lume că se roagă împreună. Și anul acesta vor merge mulți, însă se va ține cont și de recomandările făcute de autorități în contextul pandemiei”, spune Maria.

L.C.H.

Lasă un comentariu