”Joc în sat” la Inău și Fântânele - 3 ore în urmă
Acțiune a salvamontiștilor în sprijinul unui ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului - 8 ore în urmă
Programul Festivalului de teatru contemporan pentru tineret Acting - 9 ore în urmă
Egal obținut de ACS Fotbal Feminin Baia Mare într-un meci cu scântei - 9 ore în urmă
Tabăra daco-spartană pentru copii - 12 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Slujba Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 13 ore în urmă
Cum a devenit iepurașul un simbol al Paștelui? - 13 ore în urmă
Tradiții de Paște în Maramureș - 14 ore în urmă
Auto Show Maramureș, la a cincea ediție - 14 ore în urmă
Aur pentru gimnastica românească la Cupa Mondială de la Doha - 15 ore în urmă
La 22 septembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Teodosie de la Brazi
Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi este sărbătorit în Calendarul Ortodox al zilei de 22 septembrie. El s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea în aproprierea Mănăstirii Brazi, din părinți răzeși urmași de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Părinții săi l-au dus la slujbele care se oficiau acolo. La vârsta de 18 ani el a intrat ca frate la această mănăstire, iar metania de călugăr a primit-o la Mănăstirea Bogdana (azi în județul Bacău).Fiind un monah evlavios și având și o inteligență deosebită, cunoscând Sfânta Scriptura și o parte din Scrierile Sfinților Părinți, a fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuți, unde mergea deseori la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, unde ardea permanent o candelă. În anul 1671 a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului, unde a activat până în anul 1674.
Sfântul Mucenic Teodosie a ridicat o biserică frumoasă cu hramul Sfântului Gheorghe, introducând reguli cu slujbe monahale de zi și de noapte. A avut grijă și de Mănăstirea Bogdana, determinând pe logofătul Solomon Bârlădeanu de a ridica din temelie o nouă mănăstire. În anul 1694 o hoardă de tătari răzleți au pătruns în Mănăstirea Brazi și l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca să le dea odoarele și banii și pentru că el nu a voit să le dea, l-au ucis tăindu-i cinstitul său cap. Era după „Ziua Crucii”.
Viața Sfințitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte lăcașuri, smerenia sa, dragostea pentru buna rânduială a obștilor monahale, grija părintească față de păstoriții săi, răbdarea tuturor suferințelor și prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum și lucrarea lui încununată de jertfă martirică, au făcut ca să fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmăritorii creștini.
Lăcrimioara ZOTA