Share
În această duminică: Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală

În această duminică: Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală

În duminica a 27-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Duminica a XXVII-a după Sfintele Rusalii este despre multa răbdare a femeii care 18 ani nu a putut să se ridice în sus din cauza gârboviei, avea un soi de infirmitate trupească. Cu toate acestea, dă dovadă de multă insistenţă în rugăciune. Ea nu mai vine la templu ca să se vindece, pentru că nu mai spera acest lucru, ci voia să se roage şi să-şi mântuiască sufletul, dorea să intre în împărăţia lui Dumnezeu. De aceea, ea este un pedagog pentru noi, este un învăţător şi ne dovedeşte că insistenţa în rugăciune şi statornicia ei, credinţa şi necârtirea, rodesc.

Ea n-a reproşat nimănui nimic, nici lui Dumnezeu, nici oamenilor. Necârtirea, nejudecarea şi pacea inimii şi bucuria şi smerenia de a purta cu răbdare crucea dată de Hristos fac ca, în cele din urmă, să întâlnească ochii lui Dumnezeu şi iubirea lui. Hristos a văzut-o, chiar dacă ea nu se putea uita în ochii Mântuitorului, fiind gârbovă, a văzut-o, a scos-o din anonimat, a chemat-o în faţă, a numit-o fiica lui Avraam, un nume nobil pentru o femeie, şi a dezlegat-o de legătura ei cu care satana o legase de 18 ani, dându-le cărturarilor şi fariseilor pildă şi dovadă adevărată că Dumnezeu caută la inima oamenilor, nu la faţa lor, nu la statura lor, nu la starea lor socială, ci la situaţia lor interioară şi la inima lor curată şi la rugăciunea lor adevărată.

Am slujit la Catedrala Episcopală din nou, ne pregătim de sfintele sărbători, suntem împreună cu credincioşii, care vin într-un număr foarte mare în această perioadă, se mărturisesc, se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului, părinţii Catedralei le stau la dispoziţie, sunt foarte răbdători şi mult iubitori ai credincioşilor, pentru că, până la urmă, sunt o familie duhovnicească, Biserica şi comunitatea noastră duhovnicească a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, a precizat Preasfințitul Părinte Iustin.

După primirea deosebit de călduroasă, deşi afară era în pragul îngheţului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a intra în sfântul locaş, s-a închinat la icoane şi a oficiat Sfânta Liturghie.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Ierom. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru disciplina Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vlad Nechita.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Paula Bondre, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu