Share
Ierarhii Maramureşului şi Sătmarului au slujit la Cluj de ziua Mitropolitului Andrei (GALERIE FOTO)

Ierarhii Maramureşului şi Sătmarului au slujit la Cluj de ziua Mitropolitului Andrei (GALERIE FOTO)

Joi, 24 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au slujit în sobor de arhierei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Arhiepiscopul Andrei a împlinit 70 de ani de viaţă şi 29 de ani de arhierie. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit în dar o icoană cu Botezul Domnului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a născut în 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus, județul Maramureș. A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în Turda. Din toamna anului 1985 a fost transferat la Parohia Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București. În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului.

 

Lasă un comentariu