Share
Ierarhii au participat la Hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă (FOTO)

Ierarhii au participat la Hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă (FOTO)

Vineri, 7 ianuarie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, s-au aflat în mijlocul credincioşilor de la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, şi au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

O primire deosebită a fost făcută ierarhilor de soborul ieşit în întâmpinarea lor împreună cu credincioşii şi tradiţionalii tulnicari din Munţii Apuseni, din zona Scărişoara, unde au sosit aici, acum circa un secol, locuitorii satului Scărişoara Nouă, care şi-au primit numele după vestita localitate din Munţii Apuseni. Aşadar, în sunet de tulnice, ierarhii Maramureşului şi Sătmarului s-au îndreptat către sfântul locaş de închinare, unde, în paraclisul de iarnă, au oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Arhim. Spiridon Belei, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, Pr. Ovidiu Bontoş, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, fost paroh în Lucăceni, Protopopiatul Carei, timp de 20 de ani, Pr. Gheorghe Viorel Dat, paroh în Supuru de Jos, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru cateziharea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial al sectorului social-filantropic, Arhid. Nectarie Handrău, de la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Diac. Ioan Onuţ Păcurar.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a interpretat o priceasnă preoteasa Ioana Botiş.

„A devenit o tradiţie ca de hramul mic al Mănăstirii Scărişoara Nouă din Protopopiatul Carei să săvârşim Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părintele nostru Iustin al Maramureşului şi Sătmarului. Şi anul acesta, cu multă bucurie duhovnicească am oficiat sfintele aslujbe aici, la sfânta mănăstire, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi de o mare mulţime de drept credincioşi, care cercetează şi iubesc sfântul locaş de închinare şi mai ales pe Sfinţii lui Dumnezeu.

De aceea, şi azi, pentru sfânta mănăstire şi pentru fiecare dintre noi acest popas duhovnicesc al Soborului Sfântului Ioan Botezătorul constituie un moment de referinţă pentru că, meditând la cuvintele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe care le-a rostit în ţinutul Iordanului, când boteza poporul lui Dumnezeu, ne gândim cât de profunde şi cât de actuale sunt cuvintele lui, dar mai ales mesajul pe care l-a transmis şi rămâne peste veacuri şi anume: acela al pocăinţei, al stării de trezvie duhovnicească la care suntem chemaţi fiecare dintre noi pentru a putea să ne spălăm păcatele pe care le săvârşim ca oameni şi pentru a ne înnoi prin baia Botezului şi prin baia Duhului Sfânt.”

Un cuvânt cuprinzător şi bogat în învăţături duhovnniceşti a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la sărbătoarea zilei de azi şi a Sfintei Evanghelii, în contextul sărbătoririi, cu regularitate, a hramului de iarnă al mănăstirii.
„Am slujit astăzi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la Mănăstirea noastră de la Scărişoara Nouă, cea mai vestică mănăstire a Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, întemeiată, prin anii 90, imediat după eliberare, şi care a avut o primă înfăţişare atunci.

După aceea, prin venirea Părintelui Timotei şi încredinţarea conducerii acesteia, mănăstirea a fost, propriu-zis, rectitorită, biserica regândită şi construită o biserică monumentală, după un model şi proiect tradiţional românesc. În 2015 Dumnezeu ne-a ajutat şi am sfinţit paraclisul de la primul nivel, iar monumentala biserică, pe care îmi place să o numesc „Catedrala Vestului”, este în fază de pictură. Aşezământul în sine este foarte armonios şi foarte frumos şi valoros, lucru care i se datorează Preasfinţitului Părinte Timotei, care l-a rectitorit din temelie. Obştea monahală este condusă de Părintele Spiridon Belei. Încheiem întotdeauna sărbătorile sfinte creştine de iarnă la Mănăstirea Scărişoara Nouă, care este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe 7 ianuarie prăznuim Soborul acestui prooroc cu un rol istoric unic în mântuirea neamului omenesc şi unic el, ca personalitate biblică, ultimul profet al Vechiului Testament, care face legătura între Vechiul şi Noul Testament, care L-a Botezat pe Mântuitorul şi L-a arătat lumii, zicând: Iată mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”.

În continuare, Ierarhul a vorbit despre Sfinţii Zaharia şi Elisabeta, părinţii Sfântului Ioan Botezătorul, despre Sfântul Ioan Botezătorul şi soborul lui, despre propovăduirea pe care a săvârşit-o şi viaţa dreaptă pe care a dus-o întru slujirea lui Dumnezeu.

„Dintre cei născuţi din femeie, nimeni nu este mai mare decât Ioan Botezătorul. Dacă Domnul Iisus Hristos a zis aşa despre Sfântul Ioan Botezătorul, cum să nu-l cinstim noi? Deci, s-au cinstit unul pe celălal în mod unic. Şi Ioan Botezătorul este unic. Modelul vieţii lui este model de vieţuire îngerească şi este model pentru monahi, pentru vieţuirea monahală, care se numeşte, de fapt, în rânduiala ei, viaţă monahală chip îngeresc. Monahii încearcă să trăiască pe pământ ca în cer, cum a făcut Sfântul Ioan Botezătorul. Modelul mărturisirii lui şi a fidelităţii faţă de Hristos, a smereniei şi a simplităţii, este, pentru fiecare dintre noi, o icoană şi toţi trebuie să ţintim viaţa Sfântului Ioan Botezătorul şi dacă noi reuşim să-l urmăm cu totul, avem cum să ne rugăm să ne ajute şi ca măcar să-i semănăm în fermitatea propovăduirii şi a sancţionării nedreptăţilor în societate, să avem atitudine. Creştinii nu trebuie să fie laşi, ci să fie oameni de atitudine. Ioan Botezătorul şi-a dat viaţa pentru adevăr, pentru a combate păcatul în casa lui Irod. Ştia că o să fie suprimat, înlăturat, dar a spus adevărul. Le-a spus tuturor, pentru toate categoriilor sociale, cum să fie drepţi. Deci, Ioan Botezătorul a fost necruţător cu păcatul, a respectat regulile societăţii”, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei doi Ierarhi au primit din partea părintelui stareţ Spiridon Belei şi a obştii mănăstirii câte o frumoasă icoană cu Sfântul Paisie de la Neamţ, informează Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu