Share
Icoane din secolele XVI–XVIII au fost expuse în Sala–Muzeu „Sfinții Martiri Brâncoveni” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare

Icoane din secolele XVI–XVIII au fost expuse în Sala–Muzeu „Sfinții Martiri Brâncoveni” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare

Vineri, 7 martie, de la ora 12:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a participat la Expoziția de Icoane „Chipuri din veac, în veci”, ediția a IX-a, în Sala–Muzeu „Sfinții Martiri Brâncoveni” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, organizată de Sectorul Patrimoniu sacru și pictură bisericească.

În cadrul acestei expoziții închinate Duminicii Ortodoxiei au fost expuse icoane din secolele XVI–XVIII prin Proiectul de Restaurare realizat de Sectorul Patrimoniu Sacru și Pictură Bisericească împreună cu restauratorul Mihai Covaci.

„În incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, mai exact în sala Muzeului „Sfinții Martiri Brâncoveni”, s-a organizat și anul acesta cea de-a noua ediție a Expoziției de icoane „Chipuri din veac în veci”. Un titlu foarte frumos, care arată, pe de o parte, legătura dintre generații și patrimoniul pe care generațiile l-au creat, bisericile pe care le-au construit, icoanele pe care le-au așezat în biserici și pe care le-au zugrăvit pictorii de icoane, de cele mai multe ori anonimi, zugravi populari, dar de o iscusință deosebită.

Se vede că aveau o trăire creștină profundă. Sunt icoane care le-am preluat de la parohii. 50 de icoane s-au restaurat în ultimii ani în cadrul proiectului nostru de salvare a patrimoniului, condus de părintele consilier Virgil Jicărean, consilier al Sectorului Patrimoniu Sacru și Pictură Bisericească. De data aceasta aici au fost expuse cam 30 de icoane care au fost restaurate de restauratorul Mihai Covaci, cu care avem o colaborare, și care le readuce, cât este cu putință, în cazul în care n-au fost foarte grav afectate, le readuce frumusețea, aproape frumusețea inițială. Icoanele și bisericile sunt ca niște bătrâni venerabili. Bătrânii venerabili sunt tezaurul nativ și trebuie să-i cinstim, să le spunem sărut mâna și chiar să le sărutăm mâna și fruntea și inima pentru ceea ce reprezintă, pentru istoria unui popor, bătrânii noștri, venerabili.

Unii au fost eroi, au luptat, alții au fost eroi în familie, au avut mulți copii, câte 10, 12, 15 copii aveau familiile în vechime. Alții au fost eroi la catedră, au fost eroi pe câmp, muncind în agricultură. Alții au fost păstori de suflete. Pe toți bătrânii noștri venerabili trebuie să-i cinstim. Și ca și bătrânii, care sunt tezaurul nativ, sunt icoanele, sunt bisericile noastre, catedralele de lemn ale Maramureșului, 60 de biserici, între care 8 sunt în patrimoniu UNESCO, trebuie să le îngrijim. Au nevoie de îngrijire permanent și de restaurare și mereu conștientizăm preoții, pentru că patrimoniu pe care îl avem noi nu-l administrăm. Cuvântul administrare este un cuvânt laic sau profan. Noi le chivernisim. A chivernisi înseamnă a iubi ceea ce ai în purtarea de grijă, ceea ce ai preluat și trebuie să predai mai departe intact.

Este o zestre, un tezaur pe care l-am primit noi de la înaintași, pe care trebuie să-l iubim, să-l chivernisim, să-l cinstim și să-l predăm mai departe pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române și a neamului nostru românesc în toată splendoarea, în toată frumusețea lui. Cinstim și creatorii și iconarii în acest fel. Îi cinstim pe credincioșii care le-au avut în biserică și noi le luăm în custodie de la parohii ca să le salvăm, că ei nu au posibilitatea să le restaureze. Cinstim comunitatea respectivă, biserica în care icoanele au fost așezate și le facem și publicitate, le expunem și se susține câte o oră deschisă, un curs, propriu-zis, că vin școlile teologice la expoziție de fiecare dată și putem să spunem că pentru ei este o lecție de iconografie, de bizantinologie, de artă populară românească și creativitate unică.

Și felicităm sectorul și mulțumim celor care au fost din partea Bibliotecii Județene „Petru Dulfu”, domnii Teodor Ardelean, doamna Monica Mare, de la Muzeul Etnografic al municipiului Baia Mare și tuturor participanților, restauratorului care își dă toată silința. Felicităm sectorul în mod deosebit”, a precizat Preasfințitul Părinte Iustin, informează Andrei Fărcaş – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu