Share
Hramul şcolilor teologice sărbătorit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Hramul şcolilor teologice sărbătorit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Marți, 30 ianuarie, de sărbătoarea închinată Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va sluji împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia hramului școlilor teologice din eparhie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului activează trei instituții de învățământ teologic – două la nivel liceal și una la nivel universitar. Este vorba despre Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Municipiul Baia Mare, Liceul Teologic Ortodox Român „Nicolae Steinhardt” din Municipiul Satu Mare și Domeniul de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” din cadrul UTCN Baia Mare. Toate aceste școli se află sub coordonarea Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Amintim faptul că din anul 1936, Congresul Facultăților de Teologie din Atena a hotărât faptul ca Sfinții Trei Ierarhi să devină patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic din întreaga lume.

Când vorbește despre Sfinții Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei faptul că Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândește, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbește, fiind trei persoane care au gândit unitar pentru viața Bisericii.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu