Share
Corul de copii și tineri „Gaudium” din Baia Mare a împlinit trei ani

Corul de copii și tineri „Gaudium” din Baia Mare a împlinit trei ani

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Sectorul Teologic Educațional al Eparhiei în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a înființat, în toamna anului 2016, Corul de copii şi tineri „Gaudium” din Baia Mare.

Preocuparea elevilor şi tinerilor din celelalte eparhii din ţară şi diaspora a scos în evidență faptul că şi Baia Mare are nevoie de o implicare şi de o revigorare în ceea ce priveşte muzica bisericească şi laică în rândul tinerilor, iar acest cor a fost primul de acest fel din județ care s-a înscris în programul național Cantus Mundi România.

Membrii corului sunt coordonați și dirijați de părintele arhidiacon profesor drd. Adrian Dobreanu, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare și dirijor al Grupului bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Din corul „Gaudium” fac parte elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Colegiul Tehnic „George Bariţiu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, dar și de la școlile gimnaziale „Lucian Blaga”, „Nichita Stănescu”, „Alexandru Ioan Cuza”, „Alexandru Ivasiuc”, „Vasile Alecsandri” şi „Nicolae Iorga”.  Iată câteva repere din cei trei ani de activitate:

  • În perioada 24-26 martie 2017, o echipă de formatori Cantus Mundi a susținut în Baia Mare, primul modul dintr-o sesiune amplă de pregătire, aflată în desfăsurare la nivel national. Workshop-ul a fost prezentat de dr. Emanuel Pecingină, maestru corepetitor al Corului Naţional de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin”, împreună cu Teodora Jaworski şi Silvia Maxim, membre ale ansamblu coral, şi Crina Ţurcanu, consilier artistic al Programului Naţional Cantus Mundi. La această sesiune, în ultima parte a programului, au participat și membrii Corului de copii și tineri „Gaudium”.
  • În 2017 a avut loc semnarea parteneriatului dintre Corul de copii şi tineri „Gaudium” şi Corul Naţional de Muzică ”Madrigal – Marin Constantin” din Bucureşti. Acest parteneriat are ca scop realizarea în comun de activităţi cultural-artistice în instituţii de învăţământ, biserici, sub egida Programului Naţional Cantus Mundi, sensibilizarea elevilor faţă de valorile morale şi conştientizarea valorilor morale ale educaţiei ca premise pentru dezvoltarea corectă, eficientă şi performantă a tinerilor.
  • Tot în anul 2017, Corul „Gaudium” a participat la concursurile desfășurate online prin Programul Cantus Mundi, iar de fiecare dată s-a numărat printre câștigători: locul al VI-lea din 52 coruri participante (primele 10 câștigătoare) cu piesa „A ruginit frunza din vii” (octombrie, 2017) și locul al II-lea din 32 de coruri participante, cu colinda tradiţională „Trei păstori” (decembrie 2017).
  • În 2018, Corul „Gaudium” a obținut alte premii: locul I la concursul național organizat de Cantus Mundi România cu prilejul Zilei Primăverii, cu piesa „Vine, vine primăvara!” și locul al II-lea la concursul național organizat de Cantus Mundi România cu prilejul Zilei Mondiale a Muzicii.
  • Tot în anul 2018, s-a semnat un parteneriat între Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Baia Mare, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului și Corul „Gaudium” din Baia Mare.
  • Au mai avut loc înregistrări video pentru Trinitas TV cu prilejul Zilei Primăverii, iar pe data de 30 martie 2018, Corul „Gaudium” a popsit la Atheneul Român din București pentru a asista la o repetiție generală înaintea unui concert extraordinar al Corului Național ”Madrigal-Marin Constantin”.
  • În luna aprilie a anului 2018, corul a participat la evenimentul „Din suflet de creștin”, ediția a XI-a, organizat de Ansamblu Folcloric Național „Transilvania”, care a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
  • În toamna anului 2018, Corul „Gaudium” a participat la un program de cântări religioase susţinut de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare şi Grupul Vocal al ASCOR, filiala Baia Mare, în cadrul festivităţii de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Religie – seminarii şi licee teologice.
  • Tot în acel an corul a participat la Ziua internațională a Educației. Evenimentul a avut loc în Sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Județean, în contextul anului Centenarului Marii Uniri.
  • O altă activitate muzicală a avut loc cu prilejul Zilei Naționale a României (Centenarul Marii Uniri). Evenimentul a avut loc la Colegiul Tehnic ”George Barițiu” din Baia Mare. Proiectul, intitulat „Centenarul Marii Uniri: oameni, fapte, locuri”, s-a realizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, director Adriana Vescan. La final, elevii au ieșt în curtea liceului unde au cântat și au dansat Hora Unirii.

Pe lângă toate aceste activități culturale și artistice enumerate mai sus, corul mai participă la unele slujbe liturgice pentru a da răspunsurile la strană.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu se împlinesc trei ani de activitate corală, culturală, bisericească și laică, în special în zona Maramureșului, însă membrii corului au participat și la nivel național în astfel de apariții muzicale. Acești trei ani au însemnat multă muncă, trudă și bucurie sufletească, deoarece afilierea la un cor cu aspirații mai înalte presupune lucrul în echipă, seriozitate, implicare și dăruire din partea tuturor, iar acești copii și tineri au oferit din abundență toate aceste cerințe”, a precizat arhid. Adrian Dobreanu.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu