Share
Conferință preoțească la Mănăstirea Bârsana (GALERIE FOTO)

Conferință preoțească la Mănăstirea Bârsana (GALERIE FOTO)

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, a prezidat joi, 16 mai, conferința preoțească de primăvară, care a avut loc la Mănăstirea Bârsana, la care au participat peste 150 de preoți din protopopiatele Sighet şi Vişeu.

Aflându-ne în Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor şi primarilor gospodari), conferința s-a încadrat în spectrul tematic al satului românesc şi a purtat titlul: „Satul – grădina cultivării şi leagănul păstrării credinței, vieții, sufletului, culturii şi valorilor spirituale şi tradiționale ale Maramureșului şi Sătmarului”. Conferința a fost susținută de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar.

Alcătuită în așa fel, pe capitole, încât să cuprindă paleta de probleme cu care se confruntă satul românesc contemporan, conferința a abordat aspecte delicate din lumea rurală, cărora li se acordă mai puțină atenție din partea factorilor decizionali administrativi.

Rivulus Dominarum

Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă a vorbit și despre migrație: „Migrația masivă a tinerilor de la sate la orașe şi, în special, în Occident, lăsând în urmă bătrânii şi, în unele cazuri, copiii a atrofiat perspectivele propagării şi dezvoltării cultului şi a tradiției, amenințând, în același timp, existența satului”. El a remarcat însă că „în ultima perioadă a avut loc o renaștere a culturii satului şi a portului popular”.

În cuvântul rostit în fața preoților, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra misiunii preotului de la sate din zilele noastre şi la misiunea sa duhovnicească. Preoților tineri li se cere să stea în mijlocul credincioșilor, să se afle într-un dialog continuu cu credincioșii, nu numai duminica şi în sărbători. Dialogul preoților cu  credincioșii este nevoie de a se purta şi în afara zidurilor bisericii.

Lasă un comentariu