Share
Baia Mare: Cum s-a defășurat prima ediție a Zilelor Pelerinului (FOTO)

Baia Mare: Cum s-a defășurat prima ediție a Zilelor Pelerinului (FOTO)

Biroul de pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Asociația Pelerin în Maramureș și Agenția Pelerinul Creștin au organizat – cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin – în perioada 20 – 22 mai, Zilele Pelerinului.

Evenimentul se organizează în această perioadă pentru a o cinsti așa cum se cuvine pe Sfânta Împărteasă Elena care în anul 2019 a fost proclamată ocrotioarea pelerinilor de către Preasfințitul Părinte Iustin.

Cele trei zile au fost binecuvântate de Dumnezeu cu activități variate și un timp frumos afară, dar mai ales în sufletele participanților.

„Prima zi s-a derulat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, fiind o seară a dialogului unii cu ceilalți și toți împreună cu Dumnezeu prin rugăciune. Am săvârșit slujba Vecerniei Mari, a Litiei și Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena, după care a avut loc o seară duhovniceacă cu tineri, credincioși și pelerini cu tema: Pelerinajul ca mod de rugăciune, Sfânta Împărăteasă Elena primul pelerin și arheolog creștin susținută de părintele diac. Valeriu-Mircea Vana.

Ziua a doua a început cu participarea la Sfânta Liturghie, după care a fost lansat proiectul MARAMUREȘ GUIDED TOURS, ghidaj turistic urban în Baia Mare și ghidaj turistic personalizat în Maramureș. Traseul urban s-a derulat pe direcția Catedrala Episcopală – Centrul Istoric – Muzeul Satului.

La Muzeul Județean de Etnografie și Artă populară – Secția Pavilionară Baia Mare grupul a fost ghidat și a avut loc prezentarea portului popular din „țările” județului Maramureș de către domnișoara muzeograf Gabriela Filip. La Muzeul Satului am fost primiți cu căldură de doamna manager Monica Mare, am participat la târgul și momentele artistice prezentate de Ansamblul Național Transilvania. S-a făcut o prezentare a Muzeului Satului după care cei prezenți au participat la o șezătoare științifică cu titlul Influența creștinismului în artă, motivele creștine și precreștine în viața maramureșeanului.

În cea dea treia zi a fost lansată Ruta Națională a icoanelor făcătoare de minuni din România, rută atestată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului; după care cei prezenți au participat la un pelerinaj duhovnicesc tema centrală fiind icoanele făcătoare de minuni din eparhie. Am pornit de la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare; am făcut popasuri duhovnicești la Mănăstirile Rohia, Bârsana, Dragomirești, Moisei, Borșa-Pietroasa, Petrova și la Monumentul Eroilor de la Moisei. O zi binecuvântată în care ne-am rugat, am înălțat imne de slavă, am avut discuții duhovnicești, mult folositoare participanților. Dăm slavă Lui Dumnezeu pentru toate darurile primite” – informează diac. Valeriu Mircea Vana, coordonatorul Biroului de pelerinaje al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu