Share
Astăzi, Biserica ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Efrem Sirul

Astăzi, Biserica ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Efrem Sirul

Printre sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, este și Efrem Sirul. În fiecare an, el e sărbătorit pe data de 28 ianuarie.
Născut în Siria, încă de copil l-a ales pe Dumnezeu in locul joacăi cu cei de vârsta lui.
Îi plăcea să cânte psalmi, fugea de certuri și alegea singuratatea.
Numai gândind la judecata și a doua venire a lui Hristos, îl năpădeau lacrimile.Noaptea stătea de priveghi ca să nu cadă pradă forțelor răului iar ziua se ruga și făcea fapte bune.Celor care i-au cerut ajutorul, le-a dat sfaturi în dreaptă credință. Înainte de a muri , i s-a pregătit pentru înmormântare, o haină scumpă, dar el a refuzat-o.

Sfântul Efrem Sirul a compus peste 400 de imnuri creștine

El s-a numărat printre cei mai mari poeți trăitori ai ortodoxiei. Pe lângă imnuri, a scris predici și câteva scrieri teologice.
Cea mai cunoscută rugăciune, îi poartă numele:

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert, nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.
Așa Doamne, Împarate, dăruiește- mi, ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.
Dumnezeule, milostiv, fii mie păcătosului
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul.
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă!
Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă!

La 28 ianuarie, în calendarul ortodox 2024, mai sunt pomeniți și Sfinții: Cuvios Paladie, cuvios Iacov Sihastrul și Haris.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu