Share
A fost hramul Schitului „Schimbarea la Față” din Baia Mare (FOTO)

A fost hramul Schitului „Schimbarea la Față” din Baia Mare (FOTO)

Un eveniment religios cu totul inedit s-a petrecut sâmbătă, 6 august, pentru credincioşii din Baia Mare, când Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a rugat împreună cu soborul şi cu credincioşii băimăreni pentru prima dată, cu ocazia hramul Schitului „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Baia Mare, aşezământul aflat la cea mai înaltă cotă din municipiu, la aproximativ 500 m.

Aşezământul monahal „Schimbarea la Faţă a Domnului” este aşezat în partea de nord a Municipiului Baia Mare, a cărui piatră de temelie a bisericii a fost așezată în anul 2016 de Preasfinţitul Părinte Iustin. Terenul pe care se află mănăstirea a fost donat de familia Victor Matus şi regretata sa soţie, Maria, teren moştenit, cu gândul ca aici, să se înalţe o mănăstire. Era după anul 2000, iar începuturile au fost mai timide, prin săvârşirea slujbei vecerniei în ziua hramului.

Acum, pe locul unde nu era nimic, este zidită o casă monahală, din lemn, cum din lemn va fi şi întreaga mănăstire, biserica fiind gândită ca un monument de arhitectură de srhitectul Dorel Cordoş. Deocamdată este turnată fundaţia demisolului bisericii şi planşeul, urmând ca nu peste mult timp să se pornească lucrările de finisaj interior, urmate de cele necesare pentru începerea slujirii liturgice.

Sfânta Liturghie arhierească
Un sobor mare de preoţi s-a învrednicit a urca strada Viilor, până la nr. 140, cum tot pe un deal al Viei a fost ridicată şi mănăstirea Rohia în urmă cu aproape un secol. Iată că acum, aici, pe o stradă a Viilor, via ca plantă care se cultivă în zona Băii Mari şi creşte chiar pe coasta de lângă mănăstire, se înalţă tot o vatră monahală deosebită, ca în Dealul Viei de la Rohia, de unde se poate admira întreaga panoramă a municipiului Baia Mare, cu turnul său unic, înalt de 351 metri, cel mai mare din ţară.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ, Pr. Ionuţ Todorca, consilier cultural, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca, primul preot slujitor al acestei locaţii, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Dr. Adrian Roşca, de la biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti şi medic la Spitalul „Sfântul Ioan” din capitală, Pr. Alin Sebastian Groşan, slujitor la această mănăstire, Pr. Ionuţ Puicar din Suciu de Sus, Pr. Marcel Oprişan din Bârsana, Pr. Alexandru Butean, de la biserica „Înălţarea Domnului”, din Baia Mare, Pr. Marius Lazăr, de la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Pr. Vasile Botiş, de la biserica „Sfântul Apostol Andrei” Baia Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop, administratorul mănăstirii.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu şi Grupul vocal ASCOR, dirijat de Oana Lenghel, iar la priceasnă au cântat cunoscuta solistă de muzică populară Diana Cârlig, teologul Vlăduţ Sărmaş şi Aurelian Filip.

Cuvântul de învăţătură
Un bogat cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Iustin, pornind de la Evanghelia praznicului împărătesc a Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Taborului.

„Din paginile Sfintei Scripturi, din relatările Sfinţilor Evanghelişti, în pericopa evanghelică ce se citeşte la această sărbătoare ni se spune că Mântuitorul, în ce de-al treilea an al propovăduirii Evangheliei Împărăţiei Cerurilor a arătat Sfinţilor Apostoli, la trei dintre ei, Petru, Iacov şi Ioan, fratele lui, un crâmpei din Dumnezeirea şi slava Sa. A luat pe trei dintre ucenicii Săi şi i-a urcat în Munte Taborului şi s-a schimbat la Faţă înaintea lor, ca să le arate pentru câteva clipe ce e dincolo de Hristos-Omul, pentru că Mântuitorul se comporta foarte normal, foarte firesc, în afară de faptul că făcea minuni, din iubire de oameni şi milă faţă de fiinţa omenească, degradată prin cădere, nu publicitar. Datorită căderii se degradează trupul, îmbătrâneşte şi, în cele din urmă, murim, datorită căderii în păcatul strămoşeşesc. Mântuitorul a venit să restaureze omul, să-l vindece şi să-i dăruiască învierea şi viaţa veşnică. Să vadă o clipă ce-i dincolo, de faptul că Mântuitorul, ca om, flămânzea, înseta, era obosit, a plâns, s-a bucurat. A avut toate sentimentele noastre. De aceea S-a şi Întrupat Fiul lui Dumnezeu”.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre împătimire şi despătimire, despre ajungerea la desăvârşire.

„Omul poate vedea Lumina Taborică dacă se despătimeşte, dacă trăieşte conform Evangheliei, dacă se roagă, dacă posteşte după puteri, dacă se eliberează de răutate, de gânduri întunecate, de împrăştiere, dacă se adună. Deci, suntem chemaţi să ne zidim după chipul lui Hristos, al Sfinţilor. Să pregustăm din lumea aceasta şi pregustăm în Liturghie, pentru că în Liturghie, chiar dacă nu ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului de fiecare dată – dar participând la Liturghie, ne sfinţim prin văz, prin auz, prin cuvântul lui Dumnezeu – vedem sfintele icoane, vedem Liturghia, care este un crâmpei din veşnicie. Liturghia pe care o facem noi aici pe pământ o fac şi Sfinţii în cer şi îngerii. Experienţa pe care o avem aici o vom trăi în veşnicie. De aceea spun Părinţii Bisericii să nu lipsim de la Liturghie. Deci, în Liturghie pregustăm şi noi ce au gustat Sfinţii Apostoli pe Tabor: Lumina lui Dumnezeu, Sfinţenia, veşnicia.”

Distincţii
Cum toate le înfăptuieşte Dumnezeu prin oameni, cei care au lucrat pe ogorul mântuirii la zidirea acestei mănăstiri au primit distincţii din partea Întâistătătorului Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Astfel, Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca, care a întreţinut prin rugăciuni şi făptuire ideea zidirii acestei mănăstiri, ca unul care a fost alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian de-a lungul anilor, a fost distins cu Oridnul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru clerici.

Victor Matus, care a donat pământul, împreună cu regretata sa soţie Maria, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru mireni.

Diploma Anului Omagial a fost acordată: Pr. Alin Sebastian Groşan, slujitor la mănăstire, Monahia Tatiana Tomoş, egumenă, precum şi binefăcătorilor: Mihai şi Loredana Peto, Romeo Crişan, Mircea Crişan, Ioan Ciocan, Ioan Morar, Maria Coteţ, Marinela Tănase, Valer Groşan şi Ioan Petruş. Dumnezeu să le primească osteneala, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu