Share
A fost hramul Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare

A fost hramul Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare

Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, cu ocazia hramului lăcașului de închinare.

„Este sărbătoare mare şi importantă pentru poporul român. E sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, botezătorul poporului român şi ocrotitorul României, cel care a adus Evanghelia lui Hristos pe pământul românesc. Evanghelia a rodit în chip minunat, încât Biserica noastră Ortodoxă Română de astăzi, care este o biserică de sorginte apostolică, după 2000 de ani îşi arată roadele ei frumoase şi minunate prin biserici, prin mulţimea mănăstirilor, prin puternica credinţă a poporului român şi evlavia lui faţă de Sfinţii lui Dumnezeu şi faţă de Apostolii lui Hristos.

Am revenit astăzi în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, înfiinţată în 1999, care, în 2000, a primit un păstor, pe părintele Indrei, iar în 2002 s-au pornit lucrările pentru proiectul viitoarei biserici şi în 2004 am pus piatra de temelie pentru această minunată biserică. În 2018 toate lucrările au fost încheiate şi în anul în care sărbătoream centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, am târnosit, împreună cu Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, această biserică, socotind evenimentul anului acea sfinţire, pentru că Sfântul Apostol Andrei este Apostolul românilor şi ne-am bucurat să avem o biserică cu ocrotitor Sfântul Apostol Andrei, mult iubită de credincioşi şi care au ridicat-o ei, prin propriile lor ofrande, împreună cu păstorii lor şi astăzi o cercetează, o împodobesc, o iubesc şi se roagă în ea, se sfinţesc şi se mântuiesc prin participarea la Sfintele şi Dumnezeieştile slujbe. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” a explicat Preasfinţitul Părinte Iustin.

De o primire deosebit de frumoasă a avut parte Preasfinţitul Părinte Iustin în mijlocul tinerilor şi a credincioşilor din parohie, după care a fost oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Cristian Rus, consilier eparhial cultural la Episcopia Oradiei, Pr. Indrei Buda, paroh, Pr. Vasile Botiş, coslujitor, Pr. Ioan Gheorghe Stanciu, pensionar, Pr. Ioan Buşecan, pensionar, Pr. Dr. Florin Codrea, Pr. Daniel Mociran, Pr. Vasile Bocicorec, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi de Corul bisericii, dirijat de prof. Adrian Iercoşan.

Pentru efortul depus de-a lungul anilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat Diploma Anului omagial pentru Consiliul Parohial, Comitetul de femei şi Corul bisericii, care cântă de la înfiinţarea parohiei, în urmă cu 20 de ani, sub aceeaşi baghetă.

Părintele Indrei Buda a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţă, soborului, tuturor credincioşilor şi a oferit ospetelui mult aşteptat o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a binecuvântat noul lumânărar şi sala de şedinţe ridicate recent în apropierea bisericii, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu