Share
A fost hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” Breaza

A fost hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” Breaza

Luni, 5 iunie, de sărbătoarea Praznicului Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” Breaza, Protopopiatul Lăpuș, cu ocazia hramului lăcașului monahal.

„Am revenit la hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Suciu de Sus – Breaza, aşezată într-o minune a creaţiei divine, într-un codru secular, pe o vale răcoroasă, într-o zonă prea frumoasă. Locul a fost ales de preotul martir Florea Mureşan şi cel care a fost un mare păstor, un mare luptător pentru unitatea, libertatea şi demnitatea românilor, care a fost un preot prestigios al lui Nicolae Colan, academicianul cărturar şi arhipăstor al Clujului, şi protopop al Clujului.

Aunci când a venit prigoana a fost înlăturat din biserică şi a făcut muncă silnică la Canal, din 1950 până în 1952. În 1953 a fost eliberat, dar nu i s-a permis să mai păstorească la Cluj şi a fost numit la Suciu de Sus. Aici, venind păstor, a rămas cu un mare dor: să întemeieze un aşezământ monahal, lucru pe care l-a şi făcut în 1957.

După primul hram, care a adunat credincioşii din zona aceasta şi sucenii, care sunt oameni demni, liberi şi drepţi, a fost ridicat şi a fost judecat la 25 de ani de muncă silnică. Nici nu se ştie exact data morţii lui. La tribunalul din Satu Mare, pe repede înainte, a fost aruncat în închisoare. A rămas locul acesta întru cinstirea credincioşilor şi cel ce este ucenicul dânsului, părintele arhimandrit Gavriil Burzo, a aşezat o troiţă, în timpul comunismului, apoi, în 1990, s-a făcut intervenţie la Înaltpreasfinţitul Părinte Episcop Justinian şi s-a pus piatra de temelie pentru această mănăstire. În 1994 s-a făcut prima slujbă cu sobor monahal şi au venit măicuţele. În 2000 am sfinţit această biserică, ctitorie rectitorită de Părintele Arhimandrit Gavriil Burzo.

Astăzi, când sunt 33 de ani de la reînvierea acestei mănăstiri, în frunte cu maica stareţă Antonia şi cu câteva măicuţe de aici, am venit să facem sărbătoarea Preasfintei Treimi, hramul mănăstirii, ocrotitoarea acestei sfinte mănăstiri, care adună foarte mult popor de pe toate aceste văi din satele mari: Suciu de Jos, Suciu de Sus, Groşii Ţibleşului şi din toată Ţara Lăpuşului şi să mulţumim Bunului Dumnezeu că nu ne-am uitat părinţii şi eroii, martirii neamului şi am temeluit pentru ei din nou, în amintirea şi întru cinstirea lor, locurile pe care le-au iubit, clădiri pentru veşnicie. Sunt construcţii pentru veşnicie. Probabil că în viitor va trebui să-i facem şi un bust al Părintelui Florea Mureşan şi aici.

S-a făcut în sat, dar putem să-i facem şi aici şi să fie amintirea şi pomenirea lui aşa cum este scrisă în cartea veşniciei şi a martirilor şi eroilor neamului şi-n istoria şi-n memoria şi istoria prezentă a acestei localităţi. Slavă lui Dumnezeu pentru frumuseţea zilei de astăzi, atât ca lumină Dumnezeiască, lumină lină şi divină, cât şi ca frumuseţea şi participarea credincioşilor în straiele lor tradiţionale din această zonă din Ţara Lăpuşului”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Primirea Ierarhului a fost una de sărbătoare mare, cum se întâmplă de fiecare dată la această mănăstire. Mulţime mare de credincioşi a venit din toate părţile Lăpuşului, Năsăudului, Sălajului, din cele ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, din Baia Mare şi din alte părţi pentru această sărbătoare mare de hram a mănăstirii, încât marea poiană şi drumul către mănăstire şi din faţa mănăstirii a fost plină de credincioşi, iar coordonarea maşinilor care soseau a devenit o provocare pentru echipajele de poliţie şi jandarmerie, care s-au achitat cu brio de aceasta.

Credincioşii au venit de acasă cu scaune pliante, cu pături, însoţiţi de copii mai mari sau mai mici.

Sfânta Liturghie s-a auzit foarte bine în poiana întreagă, ca urmare a unei amplificări făcute cu profesionalism. Mulţi dintre cei sosiţi la mănăstire au revenit în satul natal din străinătate sau din diferite locuri din ţară.

Un sobor de peste 30 de preoţi a slujit la hram. Dintre preoţii slujitori îi amintim pe Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul schiturilor şi mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Gavriil Burzo, ctitorul mănăstirii din prezent, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Ioan Ciceu, protopop onorific al Lăpuşului, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Protos. Gavriil de la Mănăstirea Rohiiţa, Pr. Emil Burzo, parohul din Suciu de Sus, Pr. Ioan Ropan din Groşii Ţibleşului, Pr. Cristian Pop din Răzoare, Pr. Aurel Horvat, slujitor al mănăstirii, pensionar, Pr. Marcel Vasoc din Suciu de Jos, Pr. Emil Bozga din Drăguşeni, fost până nu demult, slujitor la mănăstire, Pr. Ciprian Gligan din Berinţa, Pr. Samir Mureşan din Lazuri, Pr. I. Dan din Gurgeşti, Pr. Septimiu Olar, Pr. Gavril Gretiniuc din Măgoaja şi alţii, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă au cântat Kălina Miriam Bude din Rogoz, elevă în clasa a IX-a la Liceul „Petru Rareş” din Târgu Lăpuş, şi Madalina Filip din Suciu de Sus, profesoară de muzică în judeţul Bistriţa-Năsăud.

În numele maicii stareţe şi a obştii, părintele exarh Macarie Motogna a adus mulţumirile de rigoare Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, soborului slujitor, Grupului psaltic „Theologos”, credincioşilor din Suciu de Sus, care au pregătit pentru pelerini peste 3.000 de porţii de mâncare caldă, şi a dăruit înaltului oaspete o icoană lucrată în goblen în atelierul mănăstirii cu Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul şi ocrotitorul poporului român şi un coş cu flori, pentru cele două evenimente din această lună: ziua onomastică şi ziua de naştere.

Părintele Arhim. Gavriil Burzo a dăruit Preasfinţitului Părinte Iustin o poză cu părintele ctiror Florea Mureşan.
Părintele Episcop Iustin a distins pe Părintele Aurel Horvat, slujitor la mănăstire, cu Diploma Anului Omagial, precum şi pe Ovidiu Opriș din Suciu de Jos, un maestru al fotografiei, fiind cunoscut cu acronimul „Teleleu din Maramureş”, cu aceeaşi diplomă, infomează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto: Teleleu din Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu