Share
A avut loc hramul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare (FOTO)

A avut loc hramul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare (FOTO)

Joi, 14 octombrie, de prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost şi hramul bisericii din Baia Mare care-i poartă numele. Ziua hramului a fost împodobită cu prezenţa Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După primirea presărată cu multă bucurie de venirea Chiriarhului locului, credincioşii prezenţi s-au rugat împreună cu soborul în timpul Sfintei Liturghii. Din sobor au făcut parte Pr. Daniel Tirean, inspector eparhial pentru control financiar intern, Pr. Gavril Gavriş, parohul credincioşilor arondaţi la această parohie, Pr. Andrei Gavriş, contabil şef la Centrul Eparhial, Pr. Bogdan Vasile Comiati, paroh în Arduzel, Protopopiatul Chioar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare și Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii Grupului psaltic „Thelogos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La momentul Chinonicului, Iulia Ioana Vlad a interpretat o frumoasă cântare bisericească închinată Sfintei Cuvioase Parascheva.

În cadrul ecteniei pentru cei adormiţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a pomenit pe Eliza, mama părintelui paroh Gavril Gavriş, trecută de curând la Domnul.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva, din fragedă pruncie, până a trecut la Domnul. Despre locurile pe unde au fost purtate Sfintele ei Moaşte şi unde au poposit, timp de sute de ani în unele locuri, până la venirea lor la Iaşi, în timpul lui Vasile Lupu, domnitor creştin şi iubitor de cele sfinte, care le-a cumpărat pentru credincioşii moldoveni şi nu numai.

„România creştină se află în sărbătoare mare şi sfântă pentru că este sărbătoarea Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi mult iubită de toţi credincioşii din România şi mult ajutătoare a tuturor. În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului avem lăcașuri, care sunt aşezate sub ocrotirea Cuvioasei Maici Parascheva. Unele sunt istorice, cu o vechime de peste 300-400 de ani, ceea ce dovedeşte faptul că românii maramureşeni au fost ortodocşi întotdeauna şi au ţinut legătura cu fraţii lor din Moldova, de aceea au dat aceste hramuri, pentru a-şi apăra credinţa şi a-şi arăta ortodoxia. Altele sunt mai noi, avem şi o mănăstire cu acelaşi hram, Mănăstirea Strâmtura, unde astăzi slujeşte Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul”.

„Cuvioasa Maică Parascheva este una dintre cele mai iubite Sfinte din pământul nostru românesc, care a devenit prin adopţie fiică a României creştine, cred, prin voia lui Dumnezeu şi prin voia ei, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost darul lui Dumnezeu pentru pământul Moldovei şi pentru creştinii din România. Ea a venit în România din iniţiativa şi la dorinţa plină de credinţă a domnitorului creştin Vasile Lupu, în octombrie 1641, după ce domnitorul a ctitorit capodopera sa, biserica-chivot, cu sculpturi şi arhitectură de excepţie, unică în România – „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Acolo a fost adusă şi acolo a fost aşezată prima dată Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva”.

„Această copilă binecuvântată a moştenit de la părinţi toate darurile sfinte. Şi, din viaţa ei, aflăm că au rodit toate darurile lui Dumnezeu, a credinţei şi modelul părinţilor în viaţa ei, pentru că au fost aplicate în familie, căci ea mergea de copilă mică la biserică, aşa cum aduceţi dumneavoastră, copilaşii, şi ar fi bine să-i aduceţi, pentru că biserica este raiul pe pământ, singurul colţ de rai pe care îl mai avem. Se vede că a petrecut în Sfânta Biserică şi acolo a învăţat ea multe lucruri”.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea părintelui paroh, Gavril Gavriş, o bederniţă brodată cu chipul Sfintei Cuvioase Maici Parascheva. Menționăm faptul că în această biserică se află spre închinare sfintele veşmintele ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu