Share
Profesorul Béres Iosif, cel mai titrat biolog maramureșean, împlinește o frumoasă vârstă

Profesorul Béres Iosif, cel mai titrat biolog maramureșean, împlinește o frumoasă vârstă

Azi, 28 iulie, profesorul Béres Iosif, cel mai titrat biolog maramureșean, împlinește o frumoasă vârstă.

Cu ajutorul reprezentanților Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației aflăm mai multe despre viața sa.

S-a născut în Sighet, pe data de 28 iulie 1933. A urmat cursurile Facultății de Biologie, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Șef al secției Științele Naturii și director adjunct al Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.

De-a lungul ultimilor ani a primit Premiul Academiei Române (2000), Ordinul Meritul Cultural clasa I de la Presedinția României, Premiul Ministerului Culturii pentru Patrimoniu. Începând cu 2004, este Cetățean de Onoare al municipiului Sighetu Marmației. A realizat zeci de mii de fotografii, cu siguranță cea mai bună colecție a naturii Maramureșului.

Primul articol de specialitate l-a publicat in 1951, în revista Aquila (Anuarul Centralei Ornitologice de la Budapesta, fiind prima semnalare a guguștiucului în Maramureș). De-a lungul vremii, a publicat numeroase materiale științifice în reviste și anuare de specialitate din țară și străinătate. A colaborat la editarea unor mari lucrări din domeniu. În 2000, în colaborare cu Gavril Ardelean, a publicat „Fauna de vertebrate a Maramureșului”, lucrare premiată de către Academia Română.

Biolog, ornitolog, fotograf, ghid, consultant științific, Béres Iosif este un model pentru toți cei care îl cunosc personal sau au intrat în contact cu lucrările dumnealui.

La mulți ani cu sănătate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu